Izvor: B92

Putovanja služe za upoznavanje nove kulture, ali ukoliko negde odemo, a da ne znamo ni ono najosnovnije o narodu među kojim ćemo provoditi vreme, možemo se naći u neprijatnoj situaciji.

Postoje neka pravila i običaji kojih se treba pridržavati, iako nama ne znače ništa. U Rusiji se nikada ne poklanja paran broj cvetova, jer se u ovoj zemlji to smatra veoma uvredljivim i neprikladnim. Paran broj cvetova se nosi samo na sahrane, pa ukoliko ne želite nekoga da uvredite, poklonite mu neparan broj cvetova.

U Kini bi trebalo da izbegavate direktan kontakt očima, jer se to smatra nepoštovanjem druge osobe. Kinezi to rade kada su ljuti na nekoga, pa ukoliko ste u njihovoj blizini i želite da ostanete sa njima u dobrim odnosima, ne gledajte ih u oči.

Na Tajlandu ni na koji način ne smete da uvredite kralja, to može da donese ogromne probleme. Čak i kada biste samo zgazili novčanicu na kojoj je njegov lik, gledali bi vas kao prestupnika, a tako bi se i ophodili prema vama.

U Norveškoj zaista ne vole da ih pitaju da li posećuju crkve. To je svakako lično pitanje, ali pošto Norvežani to retko čine, smatraju to pitanje veoma nepristojnim, zato je bolje u njihovoj zemlji ne spominjati religiju ako govorite o ličnim stvarima.

Foto:depositphotos/ vagrantmist

Postoje zemlje u čijim hramovima i domovima nikako ne bi trebalo da nosite obuću, Indija je jedna od tih zemalja.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je zabranjeno ljubiti se javno. To bi, u zavisnosti od toga u kom ste gradu, moglo da stvori veoma ozbiljne probleme. U muslimanskim zemljama uopšte trebalo bi da naučite barem osnovne stvari iz islama kako biste im pokazali poštovanje.

U Singapuru nisu dozvoljene neke opasne vrste pasa, a i za ostale vrste pasa postoje vrlo stroga pravila. Ako želite da putujete svetom sa svojim psom, Singapur bi trebalo da zaobiđete.

U Francuskoj nikada nemojte naručiti samo jedno jelo u restoranu jer su Francuzi veoma ponosni na svoju kuhinju. Ali nemojte da nuručite ni previše jer ostavljanje hrane na tanjiru može da bude “smrtno“ uvredljivo za kuvara.

Nikada nemojte pomešati Novozelanđane i Australijance. Novozelanđani bi bili veoma ljuti, kao, uostalom, i svi drugi narodi, počevši od naših.

U Čileu nikada ne jedite rukama. Čileanci to smatraju bezobraznim, pa čak iako jedete pomfrit. Osim toga, kada jedete čileanski ručak pazite da su vam ruke uvek iznad stola, piše “Klix“.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.