Izvor: B92, I News

Liverpul je dobio još jednu znamenitost koja se, kao veliki broj drugih, odnosi na slavnu grupu Bitls.

“Strawberry Fields“ ponovo je otvorena za posetioce, s tim što je sada ovde otvoren muzej posvećen Džonu Lenonu, koji je i napisao pesmu o ovom mestu. Poznati muzičar je u detinjstvu provodio mnogo vremena upravo u dvorištu kuće koja nosi naziv “Strawberry Fields“, gde se u toku njegovog detinjstva, nalazio dečiji dom.

Za Lenona, ovo je bilo utočište kojem se stalno vraćao, a 1967. godine on piše pesmu posvećenu ovom mestu i svemu što je njemu ono predstavljalo.

Mesto je pesmom slavnih Bitlsa postalo besmrtno, ipak, ono je “oživelo“ tek otvaranje prepoznatljive kapije za zaljubljenike u “čupave momke iz šezdesetih“. Novootvoreni “dom Bitlsa“ sadrži kafić, vrtove i naravno, izložbu, mahom posvećenu Lenonu.

Ovde se nalaze intervjui sa njim, ostalim članovima benda, njegovom polusestrom... U istom prostoru će, oni kojima je potrebno, a da imaju od 18 do 25 godina, moći da provedu vreme učeći razne socijalne veštine i način na koji mogu da postanu deo društva, piše “I News“.

Foto: gettyimages/ Christopher Furlong

“Džon bi bio ponosan na ovaj projekat, drago mi je što je moj brat inspiracija budućim generacijama“, izjavila je Julija Berd, Lenonova polusestra, za “BBC“.

Kuća je nekada bila pod upravom organizacije “Salvation Army“, koja se bavi humanitarnim radom, a oni su povodom ovoga rekli da im je drago što će i drugi, poput Džona Lenona, imati priliku da ovde pronađu utočište i svoj mir.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.