Foto: Depositphotos/Nomadsoul1
Foto: Depositphotos/Nomadsoul1

Moraju na štikle, za baletanke potrebno "lekarsko opravdanje"

Podeli

Pravila odevanja avio-kompanije "Norvidžan er" (Norwegian Air", čiji pravilnik sadrži čak 22 strane, dospeo je u žižu interesovanja nakon što je u javnost procurila informacija o tome da su stjuardese primorane da nose visoke potpetice dok su na radnom mestu, a jedini način da se oslobode te obaveze jeste da imaju "zdravstveno opravdanje", odnosno potvrdu od lekara u kojoj je obrazložen razlog za preporuku oslobađanja od ove obaveze.

Uprkos činjenici da je Norveška jedna od zemalja koje prednjače po pitanju rodne ravnopravnosti, mnogo je stavki u ovom pravilniku koje se odnose samo na ženski deo posade, kao što su pravila o obaveznim štiklama i šminkanju.

Članica Norveške socijalističke levice Ingrid Hodnebo rekla je da su pravila "gotovo komična", dok je Anet Tretebergštuen, članica ženske federacije Laburističke stranke, ova pravila prokomentarisala kao zastarela, uz opasku da su "pedesete davno prošle, i da je potrebno sastaviti novi pravilnik".

Obavezna šminka uključuje podlogu, kremu u boji ili puder, dok su veštačke trepavice dozvoljene sve dok ne izgledaju "čudno", ali su nasuprot tome, muškarci ograničeni kad je u pitanju ovo pravilo - puder je dozvoljen samo ako je upotrebljen radi pokrivanja ožiljaka ili bubuljica. Takođe, muški deo kabinskog osoblja mora da ima uredno podrezane nelakirane nokte, kosu koja doseže do okovratnika košulje i ne sme imati minđuše.

"Tajms" saopštava kako u avio-kompaniji veruju da se njihova pravila ne razlikuju mnogo od pravila drugih avio-prevoznika. Oni takođe navode da su pri sastavljanju pravilnika uzeti u obzir saveti kabinskog osoblja i pilota, i da je on naišao na dobar prijem od posade.

PR avio-kompanije je naglasio da je pravilnik sastavljen sa ciljem da "sadrži sveobuhvatan zbir smernica kako bi bilo osigurano da letački tim ovaj norveški brend predstavljaju na dosledan i pametan način".

S druge strane, poneke avio-kompanije imaju opuštenija pravila za kabinsko osoblje, pa je Virdžin erlajns (Virgine Airlines) Ričarda Brensona obznanio da žene više neće morati budu našminkane i da će im biti dozvoljeno da nose pantalone umesto sukanja. Ovaj primer počele su da slede i druge kompanije, poput "Er Lingusa" (Air Lingus).

Norveška je druga zemlja u svetu po pitanju napretka u rodnoj ravnopravnosti, ispred nje je samo Island.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18286 idi na stranu