Izvor: B92

Torre de David, odnosno Davidov toranj ime je napuštenog nebodera od 45 spratova u centru Karakasa. Taj poslovni neboder trebalo je da bude jedna od najviših građevina u glavnom gradu Venecuele, ali je gradnja prekinuta devedesetih godina zbog finansijke krize u zemlji. Ime je dobio po glavnom investitoru projekta Davidu Brilemburgu.

Iako zgrada nikada nije dovršena, vremenom su u nju počeli da se naseljavaju najsiromašniji ljudi u Karakasu koji nisu imali drugi izbor. Do 2014. godine u Davidovom tornju živelo je 1.200 porodica.

Bez stakla na prozorima život u ovakvom neboderu je vrlo opasan i težak pogotovo za decu. Ne samo da su porodice živele ovde u ilegali već su se i stanovnici solitera bavili ilegalnim poslovima. Mediji su tvrdili da njime zapravo upravlja bivši venecuelanski kriminalac Aleksander El Ninjo Daza.

Lošu reputaciju zagrejala je i američka serija „Homeland“ koja je deo treće sezone snimala u ozloglašenom soliteru, a tokom koje je glavni junak bio u zatočeništvu.

foto: youtube/screenshot

Uprkos svemu, upućeni tvrde da je Davidov toranj neverovatno organizovano mesto. Stanovnici su plaćali kiriju od oko 250 bolivara mesečno, a zauzvrat dobijali pristup vodi i struju, ali i zaštitu. Unutar zgrade je napravljena i improvizovana berbernica, salon lepote, a svoje usluge delio je i nelicencirani zubar.

Povremeni incidenti u zgradi, kao i nesigurnost same konstrukcije naterali su vlasti da premeste porodice u bolje delove grada. Od kraja 2015. godine zgrada je u potpunosti napuštena.

U velikom zemljotresu jačine 7,3 po Rihterovoj skali 2018. godine toranj je ostao nakošen i predstavlja veliku opasnost za slučajne prolaznike zbog čega mnogi veruju da bi lokalne vlasti trebalo da ga sruše u kontrolisanim uslovima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.