foto: thinkstock
foto: thinkstock

Gde srpski turisti najviše vole da putuju za novogodišnje praznike?

Podeli

Što zbog praznične atmosfere, ali ponajviše zbog slobodnih dana putovanja za Novu godinu su sve pristupačnija i traženija.

Građani Srbije uglavnom putuju autobuskim prevozom u evropske gradove najviše zbog cene aranžmana koji su u ovom slučaju najjeftiniji.

“Najtraženije destinacije su evropski gradovi Beč, Budimpešta, Prag, Berlin, Solun, Atina, Sofija i Istanbul“, kaže za „92 putovanja“ Aleksandar Seničić, direktor YUTA dodajući da postoji veliki izbor ovih aranžmana.

Ipak, cene zavise od dužine boravka, kategorije hotela i usluga koje su uključene u aranžman. Postoje pak, i one skuplje, ali takođe veoma tražene ponude koje podrazumevaju avionski prevoz, a to su obično Pariz, Rim, London, Berlin, Atina, Istanbul, Barselona i Lisabon.

“U kontekstu aranžmana za Novu godinu takođe je važno napomenuti da je izuzetno interesovanje i za ski-centre Kopaonik, Staru planinu, Jahorinu i Bugarsku. Od domaćih destinacija tu su Zlatibor, Tara, Vrnjačka Banja, Vrdnik, Aranđelovac, Divčibare, Borsko jezero i veći gradovi“, nastavlja Seničić.

Iako nema pouzdane statistike kada je u pitanju tačan broj putnika koji putuje u ovom periodu godine, YUTA raspolaže podatkom da se taj broj kreće oko 100.000 putnika koji napuštaju mesto prebivališta za vreme praznika. Računa se da od tog broja oko 65.000 putnika ide u inostranstvo, dok ostali putuju unutar granica svoje zemlje.

“Ovi podaci se odnose na putnike koji putuju preko turističkih agencija, a verujem da oko 20.000 do 25.000 putnika putuje u sopstvenoj režiji po zemlji i inostranstvu. Kada govorima o trendovima važno je da se napomene da je trend oko putovanja u inostranstvo u blagom opadanju dok je trend za putovanja u zemlji u blagom porastu, verujem iz ekonomskih razloga“, zaključuje direktor YUTA u razgovoru za „92 putovanja“.

Učestvujte u našoj anketi i recite nam svoje mišljenje.

strana 1 od 1955 idi na stranu