Izvor: B92

Gradonačelnik Nazaret Ilita u Galileji na severu Izraela namerava da promeni ime tom gradu koji se nalazi pored biblijskog Nazareta kako bi se izbegla konfuzija posetilaca.

“Vreme je došlo da Nazaret Ilit dobije nezavisan identitet i da se okonča konfuzija između nas i susednog Nazareta”, rekao je gradonačelnik Ronen Plot, najavivši da će se “ predstojećeg Božića stranci koji idu u Nazaret poslednji put greškom naći u njegovoj kancelariji”.

Po hrišćanskom verovanju porodica Isusa Hrista potiče iz Nazareta u kome je arhanđel Gavrilo najavio Devici Mariji da će roditi Isusa i gde je Isus proveo najveći deo života.

Opština Nazaret Ilita navodi da konfuzija traje od 1956. godine kada je prvi izraelski premijer David Ben –Gurion odlučio da se novoosnovano mesto nazove Kirjat Nazaret da bi se ime posle ime promenilo u Nazaret Ilit (Gornji Nazaret).

Stanovnici ističu da su Nazaret Ilit i Nazaret dva potpuno odvojena grada uprkos tome što su jedan od drugog udaljeni samo tri i po kilometra i imaju slično ime.

“Nazaret je najveći arapski grad u Izraelu i Nazaret Ilit je najveći jevrejski grad u Galileji”, rekao je Plot, objasnivši da dva grada imaju potpuno drugačiji karakter i identitet i da se greška mora ispraviti jednom zauvek.

U Nazaretu živi 75.000 stanovnika, uglavnom muslimana ili hrišćana i to je jedno je od glavnih mesta koje obilaze hrišćanski hodočasnici.

Mnogi izraelski poslanici, ministri i sam premijer su grešili ranije kada su aludirali na Nazaret Ilit kao Nazaret.

“Ben Gurion je sam pisao Nazaret u nekim svojim dokumentima, misleći na Nazaret Ilit”, navedeno je u opštinskom saopštenju, prenose izraelski mediji.

U Nazaret Ilitu živi 51.000 stanovnika, većinom Jevreja poreklom iz Rusije.

“Stanovnici Nazaret Ilita su umorni od činjenice što mnogi ljudi, uključujući turiste, misle da je njihov grad deo Nazareta”, izjavila je portparolka Orna Buhbut za Frans pres.

Ona je najavila da će gradonačelnik predložiti promenu imena 21. novembra gradskom savetu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.