Harare / getty
Harare / getty

Preporuke Ministarstva svim građanima Srbije koji putuju u ovu zemlju

Podeli

Nakon izbijanja epidemije kolere u Harareu, glavnom gradu Zimbabvea i pogoršanja zdravstvene situacije širenjem zaraze u četiri susedne regije oko glavnog grada uvedeno je vanredno stanje i zabrana javnih okupljanja u Harareu.

Kako sprečiti koleru?

Mera prevencije se preporučuje lična higijena, pranje ruku, pranje voća i povrća pre upotrebe, korišćenje proverene i bakteriološki ispravne vod za piće.

Do 25.09. u tom gradu je registrovano 6428 obolelih, a broj smrtnih slučajeva je porastao na 45. Za širenje kolere je odgovorna loša vodovodno-kanalizaciona mreža.

Prema analizama kriv zaraženih koje je obavila Svetska zdravstvena organizacija, ustanovljeno je da je uzročnik bolesti bakterija tipa Vibrio cholera serotyp O1 Ogawa.

Harare / getty
Harare / getty

Našim građanima koji planiraju da putuju u Zimbabve Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje da se detaljno informišu o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, kako i da prate aktuelne informacije na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 1888 idi na stranu