Izvor: B92

O da, i to je moguće! Ima načina na koje možete prespavati na putovanjima, a da ne platite ništa. A najbolje od svega je to što nije reč o spavanju na klupi u parku.

Neke od tih tehnika besplatnog spavanja uključuju to da se morate pridružiti nekom klubu ili mreži, ali šta je to u poređenju s onim što vas očekuje, a to su besplatna noćenja. Na stranici Reidsguides.com navedeno je kako možete putovati i uštedeti novac:

Besplatno noćenje za mir u svetu

Ideja mreže Servas je da doprinese svetskom miru uz bolje razumevanje među narodima u svetu. Svi zainteresovani putnici druže se međusobno, razmenjuju iskustva, doprinose razumevanju različitih kultura. Postoji mogućnost i razmene gostoprimstva, ali nije obavezno.

Spavanje u samostanima

Mnogi samostani u Evropi nude mogućnost putnicima da u njima besplatno prespavaju. Gostoprmstvo je jednostavno jedno od njihovih pravila. Takvi smeštaji nalaze se u posebnom delu samostana u kom se posetioci mogu kretati. Retko se nalaze u gradovima, obično su izolovani, što sa sobom nosi dodatne pogodnosti – jedinstveno iskustvo i upoznavanje onih delova zemlje koje mnogi turisti nisu u prilici da vide.

Noćenje na aerodromu

Spavanje po aerodromima više nije samo za siromašne i mlade bekpakere. U današnje vreme ima sve više ljudi koji čak i žele da prespavaju na aerodromu i takvu avanturu kasnije podele sa ostalima. Postoji čak i stranica Sleepininairports.net, na kojoj možete pronaći recenzije o spavanjima na svim aerodromima u svetu.

Dom na pučini

Ako volite da plovite, nemate ništa protiv avantura i novih iskustava, možete se ukrcati na neki brod, pomagati posadi, ploviti, upoznavati nove destinacije i besplatno spavati. S obzirom na to da nešto morate i da radite zauzvrat i nije totalno besplatno, ali nije ni strašno sve dok vam niko ne traži novac. Stranica Floatplan.com je upravo posvećena ovoj avanturi.

Ti u moju kuću, ja u tvoju

Zamena domova je još jedan od načina kako možete spavati negde za nula dinara. Sajt Home swappingjt funkcioniše tako što vi nekome pozajmite svoju kuću, a zauzvrat ćete kasnije biti u njegovoj. Sve informacije možete pronaći na stranici Homeexchange.com.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.