Izvor: B92

Dvadesetsedmogodišnja Elis Kuk i njen suprug Domenik Palumbo godinu dana su putovali Australijom u VW kombiju, pa su se mnogi pitali kako su to finansijski pokrili.

“Činjenica da smo stalno u pokretu i na novim mestima znači da smo morali da pronađemo način da pazimo na potrošnju“, napisala je Elis na blogu.

Prvi savet je da ne potcenjujete troškove goriva i održavanja vozila jer će vam to ujedno biti i najvažniji trošak.

“Izbegavajte dopunjavanje goriva u manjim gradovima jer je tu cena viša. Uvek nosite i kanister goriva, posebno ako putujete u udaljene krajeve.“

Dodala je i da je dobro da se učlanite u auto-klub sa najboljom ponudom jer će vam oni tokom putovanja automobilom biti najbolji prijatelji.

Takođe, obavezno razgovarajte i sa lokalnim stanovništvom i drugim putnicima. Kako kaže, ona i njen suprug su posetili najbolja moguća mesta baš zato što su slušali savete lokalaca.

Savet broj tri glasi – kampujte što je više moguće jer je reč o najjeftinijem smeštaju koji ćete naći.

Ostali saveti tiču se putovanja u inostranstvo. Elis i Domenik se trude da napolju troše podjednako kao i u svojoj domovini pa paze da ne potroše više nego što imaju. Savetuje plaćanje karticom jer to znači da ne morate da brinete o valutama i naknadama koje se plaćaju menjačnicama. Savetuje sadašnjim i budućim putnicima da provere koja kartica ima najbolje uslove u zemlji u koju putuju.

Ipak, kaže da se i sa običnom karticom ponašaju kao da je debitna, pa ne troše više nego su odredili.

Predlaže i da izbegavate grupne ture i popularna mesta.

“Verujemo da je uvek bolje da sami iskusite mesta na autentičan način, što znači bez grupe ljudi koja vas okružuje“, kaže ona.

Ističe i da sami kuvaju svoje obroke, što je zdravije i jeftinije od toga da jedu gotova jela ili idu u restorane.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.