Izvor: B92

Najstariji svetionik koji je i dalje u upotrebi na svetu nominovan je za prestižnu nagradu kao najbolji turistički projekat.

Svetionik Huk star je čak 800 godina, a nalazi se na poluostrvu Huk u Veksfordu u Irskoj. Svetonik je i dalje u funkciji, ali na malo drugačiji način.

Naime, posetioci imaju priliku da iskuse razne tematske događaje u njemu. U poslednjih nekoliko godina svetionik je bio dom hrane, pa su tako posetioci išli na organizovane ture ujutru i uveče gde su imali prilike da isprobavaju lokalne specijalitete.

Do vrha ima 115 stepenika, a na vrhu bi se turisti susreli i sa hologramom koji oslikava monaha iz 5. veka Svetog Dubhana.

foto: thinkstock

Prema legendi, on je izgradio manastir na poluostrvu gde su monasi upalili prvu vatru kako bi upozorili mornare na opasne stene.

Svetionik Huk je izgrađen u 13. veku od strane moćnog viteza Vilijama Maršala kako bi navodio njegove brodove u luku Ros.

Zato je svetionik Huk i nominovan za najbolji turistički projekat jer je osim bogate istorije pretvoren u prostor u kom turisti mogu da iskuse tradiciju Irske u potpunosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.