Izvor: B92

Turista Lorens Endru tumarao je ulicama Pekinga pre nego što je naišao na lokalni restoran u kom je poželeo da pojede nešto i popije čaj. Pre nego što će da se vrati kući iz Pekinga, umalo nije pao sa stolice kada je video da ga je to iskustvo koštalo 7.200 dolara.

Lorens je poslednja žrtva dobro poznate zamke za turiste u Pekingu! Nakon duge borbe da povrati svoj novac nazad, odlučio je da upozori ostale turiste.

“Dok sam obilazio Zabranjeni grad, otišao sam u Kuću čaja, lokalno mesto. Kasnije sam otkrio da su mi sa moje American Express kartice naplatili 7.188,09 dolara. Iako je American Express rekao da će biti na mojoj strani u ovom slučaju, nisu. Potrebna mi je pomoć!“, napisao je u svojoj molbi organizaciji za zaštitu potrošača Elliott.org.

Lorens kaže da je račun bio 534.83 dolara. Bilo mu je čudno što mu daju drugi račun, ali potpisao je oba i tražio kopije.

“Dame su rekle da ne mogu da mi izdaju kopije. Odmah sam znao da nešto nije u redu i tada sam upao u njihovu zamku“

Momentalno je pozvao predstavništvo American Express-a kada su mu i obećali da će ga sačuvati od prevare. Pa, zamislite njegov šok kada je proverio karticu i video da su mu naplatili nekoliko hiljada dolara.

Mesec kasnije, Lorensu je javljeno da je izgubio spor za bankom.

“Nema šanse da bi neko mogao da potroši toliki novac na ovakvom mestu. Ovo je klasična prevara“, rekao je.

Ipak, American Express nije mogao ništa da uradi jer je Loerns potpisao oba računa, što se smatra dokazom druge strane.

Inače, ovakve prevare su postale jako česte u Kini. Atraktivne hostese na ulici pozivaju turiste da popiju čaj i pojedu nešto u njihovom lokalu. Turista dobija tretman sa pet zvezdica, a cene u jelovniku namerno nisu naglašene. Pretpostavljate, par zalogaja i šolja čaja ga kasnije jako skupo koštaju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.