Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

"U Hrvatskoj prosečne turiste čerupaju kao kokoške"

Podeli

Razočarana letovanjem u Hrvatskoj, italijanska nautičarka Irina Nazarova iz Monfalkonea, na svojoj stranici na Fejsbuku "oplela" je po hrvatskom turizmu.

Ona je objasnila zašto je tu destinaciju precrtala u svojim budućim planovima i poručila da se u skorije vreme neće vraćati tamo gde se prosečni turista oseća kao "kokoška za čerupanje".

Nazarova je istakla da se neke stvari koje su, kako kaže, prošle godine bile besplatne, danas naplaćuju i to poprilično, jer se Hrvatska bazira na luksuznom turizmu. U Hrvatskoj se, objašnjava, plaća čak i noćenje na sopstvenom brodu, jer je to deo mora pod privatnom koncesijom.

"Ako ste ove godine odlučili da bacite sidro u Verudu, iznenadiće vas jer je u susednoj uvali postavljeno stotinak plutača i više ne možete da se usidrite bez otvaranja novčanika“, napisala je Nazarova.

Ako ste, dodala je, odlučili da se usidrite na ostrvu Mljetu, što je prošle godine bilo besplatno, ove godine vam samo pola plivanja naplaćuju 600 kuna, odnosno 85 evra, uz važeću propusnicu za 24-satni boravak. Opravdanje za to je da ste u Nacionalnom parku i da se tu, zbog toga, ne možete usidriti ni na 10 minuta.

"Platićete, iako park niste ni posetili. Prethodnih godina nedeljni ulazak u park je koštao 15 evra, a mogli ste ostati na sidrištu besplatno nekoliko dana. Danas je privilegija boravka tu rezervisana samo za luksuzne jahte i bogate turiste dubokog džepa ili čarter-flote. Kakav izbor imamo onda? Otići na 'slobodni' vez ispred mnogih restorana, gde ćete olakšati kreditnu karticu, što uključuje i večeru“, navela je ona.

"Da ne pominjemo cene na Kornatima! Dva brancina od 700 grama sa pečenim krompirom i vodom u jednom od tamošnjih restorana koštaće vas 120 evra", istakla je i upozorila da pre nego što se brodom približite restoranu, a osoblje otkrije da vas je samo dvoje, dok iza vas ide motorni brod sa osmoro, reći će vam da oni na motornom brodu imaju prednost zbog prethodne rezervacije.

Pritom, ističe da se sve to događa bez ikakve ljubaznosti, srdačnosti ili opravdanja za moguću grešku.

"U hrvatskom poslovanju nailazimo samo na praktičnost, a zdravom razumu tu jedva da ima mesta“, navela je Italijanka.

Svoj boravak u Cavtatu je posebno opisala.

"Po dolasku u Cavtat, potrebno je vezati se na rivi. Nikoga i ništa ne tražite, ali će korist imati osoba koja ljubazno preuzima konopac vašeg broda kako bi ga privezala. Kako je lepo, pomislite, ovde su ljudi prijateljski. Čim se privežete, shvatićete da ljubazna osoba koja vam je upravo pomogla nije ništa drugo nego lokalni mafijaš (neka vrsta neovlašćenog osoblja za privezivanje brodova) koji će vam naplatiti uslugu koju niste ni tražili i to 100 kuna (15 evra). U slučaju da ne platite, konopac će vam biti bačen u more", navela je Nazarova, uz dodatna pojašnjenja koja turistima dodatno komplikuju život.

Ako, kaže, odlučite da prenoćite u Cavtatu, "loviće vas na rivi i nuditi smeštaj po ceni od 130 evra za noć".

Ipak, pravi šok je doživela na Šolti, gde je njihov brodić bio na vezu pred restoranom, ali ih je osoblje oteralo jer dolazi oluja.

"Terali su nas na more pred oluju? Ne mogu da opišem kako sam se osećala. Taj menadžer restorana zaista nije normalan. I svaka rasprava sa njim bila je suvišna", navela je Nazarova i dodala da su ovakvi primeri veoma česta pojava u Dalmaciji.

Iako su, kako kaže, Dalmacija i Istra pravi prirodni rajevi na zemlji sa jedinstvenom lepotom, bili su prisiljeni da napuste Hrvatsku i da daju priliku zemljama kao što su Italija i Grčka, gde "ljudski odnosi nisu definisani dubinom vašeg džepa", preneo je Večernji list.

strana 1 od 1955 idi na stranu