Izvor: B92

U Americi će putnici sa određenim psihijatrijskim dijagnozama moći da putuju avionom sa svojim životinjama koje su specijalno obučene da ih smire i pruže im podršku.

Pacijenti koji imaju neki od mentalnih i psihičkih poremećaja sa liste djagnoza tih oboljenja, uz recept lekara, psihologa ili psihijatra, moći će da putuju sa životinjama i da sede sa njima u avionu potpuno besplatno, piše Independent.

„Životinje koje se prihvate kao servis za emocionalnu podršku moraju direktno da obezbeđuju podršku putniku sa kojim idu“, kažu iz kompanije „Džet blu" (Jet Blue).

Oni kažu da su vrste životinja koje mogu da sede u avionu sa putnikom ograničene. Samo psi, mačke i minijaturni poniji mogu da služe kao psihijatrijske životinje u avionu.

Striktno je zabranjeno primanje životinja sa kljunovima, bodljama, kljovama, zatim insekata, gmizavaca, paukova, reptiila, a zabranjeni su i pitbulovi i koze.

Foto: Thinkstock

Pravila su takva da uslužni ljubimac u avionu mora da sedi na podu, u blizini vlasnika i da bude miran. Nije dozvoljeno grebanje, intenzivno zavijanje i ujedanje.

Iz „Delta erlajnsa“ kažu da su pravljenje buke, skakanje na putnike, obavljanje nužde u avionu na nepropisan način, nekontrolisano lajanje i grizenje sedišta strogo zabranjeni.

Iz „Junajted erlajnsa“ dodaju: „Životinje moraju da budu trenirane da se ponašaju prikladno u javnom okruženju.“

Ova mogućnost je besplatna, ali kompanija nije dužna da ove putnike premesti u bolju klasu kako bi imali više prostora, ukoliko je, na primer, pas dosta veliki.

U tom slučaju putnik može da dokupi sedište do sebe ili sačeka neki drugi let, gde će imati više prostora. Isto tako, ovi putnici ne mogu da zahtevaju prostor u redu do izlaza za hitne situacije.

Takođe, osoba kojoj je potrebna podrška ljubimca, ne može da povede sa sobom više od jedne životinje.

Iz Federalne uprave za vazduhoplovstvo u SAD ističu da osoba sa životinjom za emocionalnu podršku ima prednost nad osobama koje su alergične, na primer, na njenu dlaku.

„Kompanija ne može da odbije važu životinju zato što ona čini da se neki putnici ili osoblje osećaju neugodno“, zaključuju iz pomenute uprave.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.