foto: getty
foto: getty

Havaji: "Ne, to nije turistička atrakcija, opasno je po život"

Podeli

Havajska vlada morala je da pooštri kazne u jeku erupcije vulkana Kilauea prema turistima i lokalcima koji se penju na njega kako bi napravili selfi sa lavom.

I turisti, i lokalci masovno su hapšeni prošlog meseca nakon pokušaja da naprave fotografije uz reku lave. Iako je čitava zona oko vulkana ograđena, to nije sprečilo znatiželjnike da prođu i rizikuju sopstveni život zbog dobre fotke.

Štaviše, oko 40 ljudi je uhapšeno zato što je probilo ogradu i krenulo ka vulkanu i mestima na kojima se lava i dalje slivala niz planinu.

Boravak u blizini protoka lave je neverovatno opasan po život. Havajska opservatorija jje upozorila na stojeće talase, fenomen koji nastaje kombinacijom dva talasa koji idu u suprotnim pravcima i protiču brzinom od 17 milja na sat, ali takođe izazivaju i pad svetlijeg pepela i emitovanje štetnih gasova.

foto: getty
foto: getty

Tu su i oblaci hlorovodične kiseline i pare sa česticama koje se formiraju dok lava “utrčava“ u more. Čak i šuplje ivice ovih čestica mogu izazvati iritaciju kože, očiju i poteškoće u disanju.

Havaji, kao turistička destinacija se još nekoliko meseci ne preporučuju ljudima sa astmom ili drugim respiratornim problemima, mama sa novorođenim bebama, kao i starijim osobama.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Na Sajmu turizma i pratećim sajmovima opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, suvenira i vina, koji će u Beogradu pod sloganom "Leto je bliže nego što mislite" biti održani od 21. do 24. februara, biće više od 900 izlagača iz 40 zemalja, od čega na sajmu turizma 650 izlagača iz 38 zemalja.

strana 1 od 1899 idi na stranu