Izvor: Aleksandar Dukoviæ i Vuk Tripkoviæ

Autor: {"id":481605,"id_news":1341576,"name":"","surname":"Aleksandar Dukovi\u00e6 i Vuk Tripkovi\u00e6"}

Na stenama u mestu Tvrdoš uz samu obalu Trebišnjice, u XVI veku podignut je manastir Tvrdoš. Prema nekim predanjima ovo zdanje impresivnog izgleda bilo je tu dosta ranije, u vreme cara Konstantina.

U toku rata između Venecije i Turske 1694. godine, Venecijanci su barutom manastir digli u vazduh. Podrum manastira je ostao netaknut, ali zatrpan i pust u naredna dva i po veka. Od tada pa do danas manastir je više puta obnavljan, a detaljno tek 1995. godine, kada je i otkriven stari manastirski podrum, sa još uvek jasno utisnutim pečatima od vina po zidovima. Bio je to jasan znak igumanu Savi i monasima da drevna tradicija manastira mora da se nastavi i da se vino vrati u manastirske podrume.

Nije im trebalo mnogo - prva berba usledila je već 1998. godina, a stari, obnovljeni kameni podrum, ponovo je bio dom starih bačvi napunjenih vinom. Nedugo zatim podrum su ispunile i kolone posetilaca iz svih krajeva sveta. Poslednjih godina njih je preko 80.000 godišnje, samo u periodu od aprila do septembra. Nije to nikakvo čudo, jer na ovom mestu mnogo toga se pomešalo: religija, istorija, tradicija, jedinstven krajolik, zadivljujuća arhitektura i - vrhunska vina.

Vranac je od samog početka bio zaštitni znak vinarije Podrumi manastira Tvrdoš i do danas je sačuvao veliki ugled i među ljubiteljima vina i među vinskim sudijama na uglednim internacionalnim ocenjivanjima. Uz vranac i žilavku, u vinogradima u Trebinjskom i Popovom polju su i zasadi nekoliko internacionalnih sorti. Nedavno se iz ovog podruma pojavio i jedan jako dobar roze - Ruj, nastao od merloa, a u pripremi je i jedno veliko vino – rezerva od sorte vranac.

Iako je proizvodnja u Podrumima tradicionalna, ne beži se od inovacija i primene savremenih tehnika proizvodnje. Zato je izgrađen još jedan novi podrum kapaciteta 400.000 litara, a zaduženi za proizvodnju u ovoj vinariji konsultuju se i sa enolozima iz inostranstva, obilaze čuvene vinarije u Italiji i Francuskoj, a došli su čak i do kalifornijske doline Napa. Sudeći po Podrumima manastira Tvrdoš reklo bi se da Bog baš voli vinare, piše "Wine Style".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.