Izvor: B92

U pokušaju da se smanji emisija toksičnih gasova konstruisan je prvi u svetu "šumski grad".

Grad je dizajnirao italijanski arhitekta Stefano Boeri, čija su ideja bile i dve vertikalne kule sa baštama u Nandžingu, a gradi se u Ljudžou u pokrajini Guangsi.

Novi grad će moći da primi 30 hiljada ljudi, a zahvaljujući drveću i biljkama, apsorbovaće 10 hiljada tona ugljen-dioksida, 57 tona zagađujućih materija godišnje, proizvodeći pritom 900 tona kiseonika na godišnjem nivou.

Planirano je da se u ovom gradu smesti oko milion biljaka 100 različitih vrsta, a 40 hiljada stabala nalaziće se na samim zgradama.

Takođe je planirana i izgradnja nekoliko škola i dve bolnice. Predviđena je i samoodrživost grada zahvaljujući geotermalnim i solarnim izvorima energije.

Cilj je da se na ovaj način doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha, smanji prosečna temperatura, ali i stvori stanište pticama, insekatima i malim životinjima. Grad bi trebalo da zaživi 2020. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.