Reka Trešnjica: Kanjon mami avanturiste

Podeli

Reka Trešnjica nadomak Ljubovije, raj je za ljubitelje netaknute prirode. Nestvarna lepota stanište je za 17 parova beloglavog supa, pišu "Večernje novosti".

Kanjon reke Trešnjice, lepota kakvu možemo retko gde sresti u našoj zemlji, biser prirode, koji je, odavno, postao poznat van granica Srbije i bivše SFRJ. Bistra planinska reka, koja se "rađa" podno Polena, na kraju svog toka dugog 23 kilometara, nestaje u Drini, nedaleko od Ljubovije. Duž čitavog toka Trešnjice, "žive" slike prirode, koje odmaraju dušu i telo.

Sam kanjon Trešnjice dugačak je oko šest metara i nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara. Njene pritoke Sušica i Tribuća, čine ovaj deo zapadne Srbije posebnim, pa je ljubitelja prirode ovde sve više.

- Do Gornje Trešnjice stiže se automobilom, terenskim vozilom i biciklom, a onda sledi hodanje i uživanje i kanjonu - kaže Marijana Petaković, direktor Turistčke organizacije Ljubovija. - Kanjon Trešnjice je prirodno dobro od izuzetnog značaja, koje je stavljeno pod zaštitu, radi očuvanja staništa populacije prirodne retkosti - beloglavog supa. Ovo je jedan od najlepših kanjona i predstavlja stanište za 17 parova beloglavog supa, koji je još jedino nastanjen u kanjonu Uvca.

Ljubitelji ptica, mogu da uživaju u predivnom letu beloglavog supa. Kao najkrupnija ptica grabljivica u ovom kraju, hrani se isključivo ostacima uginulih životinja, pa ga zbog izuzetne sanitarne uloge nazivaju i "carem visina i čistačem prirode". Uz njega, nebo dele i suri orao, jastreb kokošar, kobac ptičar i mišar.

Zanimljiva i netaknuta prirodna ono je što Kanjon Trešnjice čini specifičnim i jednim od omiljenih mesta za pešačenje. Sam prolazak kroz kanjon ne zahteva neku posebnu opremu, ali je tehnički zahtevan i "traži" dobrog vodiča. Ono što je specifično za sam kanjon jeste da svakog proleća izlazi iz Drine na prirodni mrest riba mladica, koju zovu i "kraljica Drine".

Dvorac Kolomares: Omaž Kolumbu

U Malagi u Španiji, u gradu Banalmadena nalazi se najveći spomenik posvećen nekom istraživaču. Na Obali sunca (Costa de Sol) nalazi se dvorac Kolomares, podignut u čast Kristofora Kolumba.

Magična voda Perua: Reka crvene boje

Kada istražujete Peru i ono što biste mogli da vidite u ovoj dalekoj zemlji, jer retki imaju priliku da je posete nekoliko puta, jedna od zanimljivosti na koju možete da naiđete jeste Palkelja Pukamajo poznatija kao Crvena reka.

strana 1 od 1960 idi na stranu