Izvor: Izvor: dw.de Autorka: Suzane Dikel/žt

Autor: {"id":257121,"id_news":895838,"name":"","surname":"Izvor: dw.de Autorka: Suzane Dikel\/\u017et"}

Međunarodna, ali za sada još nepoznata muzička scena, sastaje se ovih dana u Berlinu, na Berlinskoj nedelji muzike. Reč je o nizu koncerata i velikom propratnom programu.

Na prvi pogled program, Berlinske nedelje muzike (Berlin Music Week) deluje pomalo haotično. Pored konferencija za stručni deo publike i posetilaca, planiran je i veliki broj koncerata, festivala sa raznim umetnicima i na vrlo različitim mestima. Tome treba dodati i veliki broj propratnih dešavanja koja u stvari s muzikom i nemaju mnogo veze. „I mi sami gotovo da gubimo pregled. Veliki je izazov napraviti nešto što će se razlikovati od onog što Berlin i inače nudi“, kaže uz osmeh šef Berlinske nedelje muzike, Bjern Dering.

Velika i poznata imena su, moglo bi se reći, retkost. Umesto toga, u Berlinu se na manifestaciji koja traje od 3. do 7. septembra, predstavljaju još nepoznati umetnici. Na primer, u blizini East Side Gallery, na ulicama i u oko 150 klubova, nastupaće široj publici nepoznati bendovi. Što se samih muzičara tiče, oni ne dolaze samo iz Nemačke već i iz Gane (Guy One), Njujorka (Norma Jean Martine), Skandinavije, Poljske…

#bmw14

Organizatori očekuju više od 25.000 posetilaca što bi trebalo da bude više nego prošle godine. „Posetioci ne bi trebalo samo da idu na koncerte poznatih muzičara već i da čuju one nepoznate. Nastupi na ulicama su besplatni, a onaj ko želi, može određenog muzičara pre koncerta i da čuje uz pomoć aplikacije“, kaže Dering.

Berlinskom nedeljom muzike, glavni grad Nemačke želi da na neki način stane uz bok s velikim festivalima kao što su Showcase Festivals Eurosonic u holandskom Groningenu, kao i South by Southwest u Ostinu u Teksasu. „Mi još ne možemo da se sa njima poredimo, mi smo početnici. Ti veliki Festivali postoje odavno, a nama je ovo tek peta godina za redom“, kaže Dering. Naime, 2004. godine muzički sajam Popkomm preselio se iz Kelna u Berlin. Ali ubrzo se pokazalo da stari koncepti sajma više ne funkcionišu kao pre, a i zarada se smanjila. U tom smislu, 2010. godine pokrenuta je Berlinska nedelja muzike na kojoj se od tada sastaju i svi oni koji na ovaj ili onaj način imaju veze s muzičkim biznisom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.