Izvor: travelandleisure.com

Autor: {"id":248649,"id_news":876791,"name":"","surname":"travelandleisure.com"}

Magazin Travel+Leisure objavio je listu najboljih gradova za 2014.

Foto: Sami Paju / Flickr.com

Prvo mesto je neočekivano zauzeo Kjoto, koji je na prošlogodišnjoj listi bio peti.

Pogledajte deset gradskih deset destinacija koje za ovu godinu preporučuje Travel+Leisure.

10. Nju Orleans

Foto: Britt Reints / Flickr.com

Čitaoci magazina u ozbzir su uzimali znamenitosti, kulturu i umetnost, restorane i hranu, ljude i vrednost u odnosu na cenu plaćenog aranžmana.

Zahvaljujući San Fermin festivalu koji se održava u Nju Orleansu svakog leta i Satchmo letnjem festivalu (između 31. jula i 3. avgusta), Nju Orleans našao se na desetom mestu najboljih gradskih destinacija.

Osim toga, ovde možete posetiti i Coolinary festival, koji se fokusira na specifičnu kuhinju Luizijane.

9. Meksiko Siti

Foto: Matthew Rutledge / Flickr.com

Budući da je jedan od najnaseljenijih i najvećih gradova na svetu, nije čudno to što ima loš kvalitet vazduha, ali i nedovoljnu bezbednost. Međutim, ovaj drevni astečki grad ima muzeje, arhitekturu, kuhinju, muziku i druga kulturna dobra svetske klase.

Spomenik revolucije i Nacionalni muzej na Plaza de la Republica, dve su obavezne znamenitosti za posetu.

8. Barselona

Foto: Moyan Brenn / Flickr.com

Prepoznatljiva arhitektura, bogat noćni život i more, čine prestonicu Katalonije jednim od najpoželjnijih gradova na svetu.

Ovde postoji besprekoran gradski prevoz i posvećenost održivom sistemu, zbog čega je dobila prvi na svetu sertifikat biosfere.

7. Sevilja

Foto: Michal Osmenda / Flickr.com

Četvrti najveći grad u Španiji nalazi se na listi Travel+Leisure rame uz rame sa Barselonom.

Prestonica Andaluzije poznata je po flamenku i Mudehar nasleđu srednjevekovnih muslimana, ali i sefardskom, jevrejskom nasleđu koje možete istražiti na nekoj od brojnih pešačkih tura.

6. Istanbul

Foto: G.OZCAN / Flickr.com

Plava džamija je jedno od najlepših mesta u ovoj turskoj metropoli koja povezuje Evropu i Aziju.

Džamija se nalazi u starom delu grada Sultanahmet, gde su i Aja Sofija i Topkapi palata.

5. Rim

Foto: Moyan Brenn / Flickr.com

"Večni grad" poznat je po ostacima iz doba Starog Rima, kakav je Koloseum, ali nudi i brojna kulturna dešavanja, besplatne koncerte tokom leta i dečji program.

4. Siem Reap

Foto: Kung Bernard / Flickr.com

Ko je jednom video zalazak sunca na Angkor Vatu, uvek pamti Kambodžu. Magazin Lonely Planet preporučuje da ovde jašete konje, ili posetite obližnji Kompong Pluk i poplavljenu šumu, kao i Muzej rudarstva Kambodže.

3. Firenca

Foto: Steve / Flickr.com

Grad kulture je oduvek popularan među čitaocima Travel+Leisure, ali i drugim putnicima, zbog mnoštva kulturnih dešavanja.

2. Čarlston (Južna Karolina, SAD)

Foto: Doug Kerr / Flickr.com

Stari južnjački grad je luka iz kolonijalnog doba, prepuna božanstvenih građevina, al i kulturnih i kulinarskih dešavanja. Nju zbog toga posećuje više od četiri miliona turista svake godine.

Ove godine organizovane su Suton ture na Samter tvrđavi, ali i degustacija madeire, prepoznatljivog vina iz ove oblasti.

1. Kjoto

Foto: David Sanz / Flickr.com

Kjoto, osim prelepe arhitekture, nudi i niz kulturnih dešavanja, odličan javni prevoz i pristupačne privatne ture, poput one koja podrazumeva obilazak svih mesta u Kjotu koja su na listi svetske baštine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.