Izvor: B92

U Zlakusi nadomak Užica, u neposrednoj blizini nekoliko prirodnih znamenitosti nalazi se etnopark Terzića avlija, svojevrstan muzej seoske kulture ovog dela Srbije, koji raspolaže i ugostiteljskim i smeštajnim delom.

Vlasnik ovog kompleksa i predsednik etno-udruženja “Avlija” Saša Drndarević, 19 godina je živeo i radio u vrevi glavnog grada Srbije, da bi se potom povukao u mir rodnog sela svojih predaka.

“Ovde sam proveo najlepše dane svog detinjstva, moja majka je rođena u ovom domaćinstvu, iz koga su 1941. godine Nemci odveli mog dedu i pradedu, koji su sagradili većinu objekata. Nisam želeo da sve ovo nestane i tako doživi sudbinu mnogih drugih sela u Srbiji, želeo sam da sačuvam od zaborava”, objašnjava on za Tanjug.

Terzića avlija ima i istorijsku vrednost za ovaj kraj, budući da je tu za vreme Drugog svetskog rata radila prva seoska škola.

Drndarević je godinama sakupljao stare stvari i predmete, a svoju vrednu kolekciju želeo je da podeli sa drugima. Zbog toga ovaj kompleks sadrži muzejski deo, u kojem su izložene bogate zbirke iz mnogih razdoblja prošlosti.

Terzića avliju krase eksponati iz vremena drevnog Rima, turske vladavine, kneževine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, i dva svetska rata. Tu je i postavka učionice iz vremena prve seoske škole, opreme za tkanje, kao i bogata kolekcija fotografija narodne ženske narodne nošnje iz svih krajeva Srbije.

Printscreen (www.zavicaj.info)

“Kod nas se danas izrađuje narodna nošnja, izdali smo katalog tradicionalne odeće užičkog kraja, a uskoro ćemo predstaviti i još neke postavke. Povod za jednu od njih biće tri veka grnčarije u Zlakusi, po kojoj je selo poznato, a tom prilikom ćemo ukazati po čemu se izrada zemljanog posuđa ovde razlikuje od istog zanata širom Balkana i sveta”, dodao je Drndarević.

Pored ovih vrednih zbirki, nalazi se nekoliko objekata starih i više od sto godina, kuće, salaš, brvnare, mlekar,šupe i prodavnice suvenira. Ugostiteljski deo raspolaže apartmanima za smeštaj gostiju, uređenih u etno i savremenom stilu, letnjom baštom u autentičnom seoskom ambijentu, a njega upotpunjuju omaleno jezero i potok sa slapovima koji teče sredinom avlije.

“Muzejske postavke obiđe oko 5000-6000 ljudi godišnje, a imamo i oko 1000 noćenja. Međutim, nemamo tačnu evidenciju posetilaca koji su u prolazu, koji se kod nas odmore i ručaju tradicionalna jela spremljena u zlakuskom posuđu, ali mislim da imamo preko 10 000 gostiju na godišnjem nivou”, ponosno ističe vlasnik Terzića avlije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.