Izvor: Tanjug

Autor: {"id":214272,"id_news":795033,"name":"","surname":"Tanjug"}

U Beču se privode kraju pripreme za doček Nove godine na ulicama centra grada, na kojima je pre godinu dana najluđu noć proslavilo oko 800.000 ljudi.

Na ulicama centra Beča, uz vatromet i zvuke valcera, novu 2014. godinu dočekaće i ovog puta najveći broj građana.

Veliki broj turista već je doputovao u Beč, tako da su ulice u centru grada pune ljudi, dok se izvode poslednji radovi na binama i štandovima za novogodišnju noć.

Najveći doček Nove godine i ovog puta se planira u centru Beča, na tradicionalnoj "Novogodišnjoj trasi".

Na 13 bina "24-te Novogodišnje trase" smenjivaće se orkestri raznih muzičkih žanrova. Trasa se prostire od trga ispred gradske većnice kroz uske uličice gradskog jezgra. Duž novogodišnje trase 60-tak gastronomskih preduzeća služiće kuvano vino i kulinarske specijalitete.

Gosti će moći da uživaju i u zabavnom programu, valcerima, operetama, biće rok i pop kao i tradicionalne austrijske narodne muzike. Posebno omiljena je klasična milja na trgu "Graben", gde bečke škole plesa nude brze kurseve valcera.

Inače na Štefansplacu od 14.00 časova bečke plesne škole nudiće, prema ustaljenoj tradiciji, časove valcera, kako bi posetioci mogli uz zvuke valcera ući u 2014. godinu.

Najomiljeniji ritual Bečlija za doček Nove godine je nazdravljanje uz sekt ili šampanjac, a veliki broj kupiće na štandovima širom grada, kako to nalaže tradicija, male plastične prasiće ili detelinu sa četiri lista, koji treba da im donesu sreću u novoj godini.

Ono što je, takođe, obavezno među Bečlijama, je čuveni "Doručak protiv mamurluka", 1. januara ispred bečke Većnice, gde se od 11.00 sati na velikom platnu uživo prenosi Novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

Nova godina doneće bečkim trgovcima značajnu zaradu, koju Privredna komora procenjuje na oko 60 miliona evra.

Muškarci će sa prosečnih 48 evra potrošiti više nego žene sa 42 evra u novogodišnjoj noći, procenjuje Privredna komora.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.