Bled: Nestvarna alpska lepota

Podeli

Bled, nestvarno lep zimi, sa često zaleđenim jezerom, prirodnim lepotama, istorijskim znamenitostima i udobnim hotelima predstavlja jednu od najznačajnijih slovenačkih turističkih atrakcija.

Smešten nadomak austrijske granice u podnožju Julijskih Alpa, smatra se alpskim biserom. Tu se smaragdna šuma ogleda u modroj površini vode, iznad koje se nadvijaju beli planinski vrhovi oivičeni nebeskim plavetnilom. Čudesna, raskošna, pitoma, ali istovremeno i uzbudljiva scenografija odiše romantikom.

Čuveni slovenački pesnik France Prešern, Bled i njegovu okolinu opisao je u jednoj rečenici - "Ne postoji u Kranjskoj lepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj".

Među najvećim atrakcijama na Bledu svakako je jezero koje ima i lekovita svojstva. Na sredini jezera nalazi se ostrvce i crkva posvećena Bogorodici. Meštani veruju da će sreća pratiti bračni par ako mladoženja uoči venčanja iznese nevestu preko 99 stepenica koje vode do crkve.

Tokom leta površina vode u Bledskom jezeru dostigne 24 stepena Celzijusa, pa je idealno za kupanje. Tokom zime jezero se zamrzne, pa se na njemu organizuje klizanje.

Takođe vrlo popularan je i Bledski dvorac, koji se nalazi na strmoj steni, odnosno 130 metara iznad Bledskog jezera. Priča o dvorcu počinje još u desetom veku, a danas je nezaobilazna atrakcija, jer se s njega pruža prelep pogled na jezero i okolinu.

Sa dvorca se vidi čuvena "Vila Bled". Naime, na mestu gde se danas nalazi hotel "Vila Bled", kralj Aleksandar Karađorđević je 1922. kupio dvorac koji je prethodno gradio austrijski vojvoda Ernest Vindišgrac. Kralj je dvorac preimenovao u Suvobor, a Bled proglasio svojom letnjom rezidencijom.

Bled je, između ostalog vazdušna banja s termalnom vodom, čiji su izvori na severozapadnom delu jezera. Svež vazduh i raskošna priroda prava su blagodet za pešake, zato je planinarenje jedna od najrasprostranjenijih aktivnosti.

Uz manji napor može se dolinom Save Bohinjke lako stići do tridesetak kilometara udaljenog Bohinjskog jezera, potom vratiti preko idealnih terena na visoravni Pokljuka. Ali tu su i staze put Mojstrane, Jesenica ili Radovljice.

Još od vremena Karađorđevića ovde postoje tereni za golf, tu su potom teniski tereni, a na jezeru se, naravno, može veslati, plivati ili pecati riba.

Istorija
Po propasti slovenskih država u desetom veku Bled ulazi u državu Karla Velikog. Prvi put se spominje 1004. godine, kada ga Henrik Drugi Sveti dodeljuje kao feud briksenskom biskupu Albuinu. Biskupi prodaju Bled 1858. vlasniku jaseničke železare. Zatim 1937. godine Bled dolazi u državne ruke. Za vreme Drugog svetskog rata na Bledu se nalazi sjedište vojne i civilne uprave Trećeg rajha. Ono što je danas poznato kao Bled, nastalo je kada su sela Grad, Mlino, Rečica, Zagorice i Želeče, zbog ekonomije i turizma, utopila u gradić. Zvanično Bled dobija status grada 1960.

Usluge Cene

Piće 2,5 evra

Ručak 10 evra

Smeštaj 15 evra

Taksi 1,5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18407 idi na stranu