Danska: Najveća ski kupola na svetu

Podeli

Jedna danska putnička kompanija planira da izgradi najveće skijalište na svetu u obliku džinovske pahulje.

Skijalište će biti izgrađeno u Randersu u severo-istočnom delu zemlje a tri kilometra duge staze nadvijaće se iznad gradske reke. Tri luka biće spojena na sredini i podsećaće na pojednostavljenu pahuljicu.

Arhitektonska firma CEBRA otrkila je skice ovog futurističkog zdanja koje će imati šest zatvorenih i dve staze na otvorenom. Svaki luk će se protezati 700 m preko reke Gudeno a na najvišoj tački biće 110 m iznad zemlje.

Svaka staza imaće svoju žičaru a pomoću liftova skijaši će moći da menjaju razne nivoe unutar ove snežne kupole.

Topografija staza biće slična francuskom skijalištu Alpe D’Huez ali CEBRA tvrdi da će staze biti menjane tako da će pri svakoj poseti skijaši imati drugačiji ugođaj.

Biće pravog i veštačkog snega i nekoliko nivoa težine - dve "plave", dve "crvene" i dve "crne" staze. Ukupna površina skijališta iznosiće 70.000 kvadratnih metara, a crne staze će biti na vrhu najvišeg luka.

Srednji luk će biti poput „gradskog igrališta”, kažu dizajneri, i imaće terene za skejtbording i BMX vožnje, dok će najniži luk imati zeleni krov koji će služiti kao park.

Skijalište je naručila danska putnička agencija Danski. „Grad će dobiti ne samo najveću ski kupolu na svetu već i sasvim nove načine povezivanja preko reke što će rešiti mnoge infrastrukturne porbleme u gradu”, kaže Simon Oskar Andersen, PR Danskija.

Najveće skijalište na svetu trenutno je Ski Dubai koje se prostire na 22.500 kvadrata i ima čak i sopstvene pingvine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19918 idi na stranu