Berlin ne želi turiste?

Berlin polako postaje destinacija koja po popularnosti može da se uporedi sa Parizom ili Londonom. Međutim, nisu svi njegovi stanovnici srećni zbog toga.

Podeli

Neki putnici ovih dana mogli su se susresti sa “dobrodošlicom” u vidu plakata na kojima piše “Bučni turisti, idite kući!” pa čak i “Berlin vas ne voli”.

Oni su namenjeni uglavnom mlađim posetiocima nemačke prestonice koji dolaze kako bi se noću provodili u klubovima koji važe za najbolje u Evropi.

Međutim, stanovnicima je izgleda dosta buke koju proizvode, a smeta im i to što su cene nekretnina, kao i kirije značajno porasle zbog velikog interesovanja.

Već mesecima je jedna galerija u gradu na ulazu imala natpis: “Izvinjavamo se, ali je ulaz zabranjen hipsterima iz SAD”.

Zbog tako negostoljubivog stava stanovnika Berlina, pokrenuto je više grupa čiji aktivisti pokušavaju da promene mišljenje svojih sugrađana.

“Dešava se da neki ljudi budu izvređani samo zato što izgledaju kao turisti ili bar dobiju zgađene poglede. Tačno je da neki turisti prave buku i povraćaju po ulicama, ali to rade i mnogi stanovnici Berlina”, kaže David Šuster, jedan od aktivista.

Berlin je trenutno na treći najposećeniji grad u Evropi posle Londona i Pariza, ali je pitanje da li sebi može priuštiti proterivanje turista.

Turizam je naime u gradsku kasu doneo 10,3 milijarde evra prošle godine, što je gotovo 10 odsto ukupnog budžeta Berlina.

Sledeće godine otvara se devet novih hotela, ali menjanje izgleda grada većini stanovnika nije po volji.

Tako su vandali napali novootvoreni “organski hotel”, a ništa bolje nisu prošli ni investitori na jednoj konvenciji.

Međutim, iz glavne turističke organizacije VisitBerlin kažu da je situacija preuveličana i da je prosečan stanovnik Berlina počastvovan dolaskom turista.

“Pariz i London imali su stotine godina da se naviknu na tako veliki broj posetilaca. Mi smo do sad imali svega 20”, kaže direktor Visit Berlin Burkart Kiker, misleći na pad Berlinskog zida 1991.

Zanimljivosti

strana 1 od 743 idi na stranu