Izvor: B92

Jedna firma iz Kalifornije tvrdi da ima sve uslove da napravi svemirski lift sposoban da ljude i robote šalje na Mesec.

Liftport sistem trebalo bi da omogući jeftin jednostavan pristup površini Meseca putem “gumenog” kabla.

Očekuje se da svemirski lift čak prevozi ljude na Mesec. Međutim, da bi se to desilo, najpre je potrebno izgraditi dva kilometra visok lift i povezati Mesec sa svemirskom stanicom.

Liftport Group želi da preko donatorskog sajta prikupi 8.000 dolara za prvi korak – stvaranje lebdeće platforme prikačene za balone koja bi robota odvela dva kilometra u nebo.

Platforma sa balonima (Foto: LiftPort / Michael Lane)

Istovremeno, balonska platforma mogla bi da služi kao jeftin “toranj” na Zemlji za bežični internet, nadgledanje useva i kontrolisanje šumskih požara.

Majkl Lejn, osnivač Liftport grupe ranije je radio u NASA, ali je svemirsku agenciju napustio kako bi radio na ovom projektu.

Ideja je da tehnologija za izgradnju lifta kao i rakete koja bi ga lansirala bude “jednostavna kao Sputnjik”, rekao je Lejn.

Baza lifta trebalo bi da bude na Mesecu, dok bi na Zemlji postojao posebna “ostrva” u okeanima koja bi služila kao terminali svemirskog lifta.

Lejn kaže da će, uz malo sreće, ovaj koncept biti realizovan za samo osam godina.

Firma ima nekoliko ciljeva, a najambiciozniji je prikupljanje tri miliona dolara, što bi omogućilo Liftportu da sprovede jednogodišnju studiju održivosti lift projekta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.