Izvor: B92

Ruski Kozaci na konjima i u tradicionalnim uniformama pošli su u dvomesečni „prijateljski“ marš na Pariz kako bi obeležili dva veka od Napoleonovog poraza.

Putovanje dugo 2.500 kilometara koštaće 2,5 miliona dolara, a finansira ga Vlada Rusije.

Dvadeset i tri Kozaka pokušaće da rekonstruišu marš Ruske armije na Pariz između 1812. i 1814. prolazeći kroz Belorusiju, Poljsku, Litvaniju, Nemačku i Francusku.

Foto: Beta

Ovog septembra obeležava se 200 godina odlučujuće Bitke kod Borodina u okolini Moskve u kojoj je Rusija poražena. Ipak, ta borba toliko je oslabila Napoleonovu vojsku, da je na posletku izgubila rat.

Kozaci ističu da je sada vreme da na Pariz krenu u miru.

Foto: Beta

„U Pariz ćemo ući bez konja“, kaže zapovednik Kozaka Aleksandar Koljakin. „Nećemo nikome pretiti bajonetima“, našalio se on i naglasio da bi želeli samo „da operu noge u Seni“.

Kozački vojnici će na putovanje poći iz Memorijalnog parka Paklanaja Gara u zapadnoj Moskvi, a prognozira se da će u Fontenblo u kom je konačno abdicirao francuski imperator 1814. stići u oktobru.

Foto: Beta

„Ovaj događaj trebalo bi da postane simbol solidarnosti Evropljana koji su povezani ne samo ekonomskim interesima, nego i istorijom i kulturom“, kažu organizatori u saopštenju.

„Moramo da odamo počast palim borcima i Rusije i Francuske“.

Kozaci će putem posetiti i Minsk, Kaunas u Litvaniji, Varšavu, Lajpcig i francuski Nansi.

U nekim od gradova biće organizovane i igre obnovljenog Hora i plesnog ansambla Crvene armije „Aleksandrov“, kao i konjičke akrobacije Kremljske škole jahanja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.