Izvor: B92

Dolazak na tzv. belu šengensku listu ne pruža mogućnost zaposlenja i studiranja u zemljama šengena

Izvor: Politika

Ukoliko Srbiji budu ukinute vize od 19. decembra, kako je predviđeno u nacrtu zaključaka Saveta Evropske unije, o kojima treba da se 12. decembra izjasni Evropski parlament i da ih prihvati Savet ministara unutrašnjih i spoljnih poslova 30. novembra, naši građani će samo sa pasošem moći da putuju u 25 evropskih zemalja koje su u šengenskom prostoru.

Budući da je reč o dolasku Srbije na „belu šengen” listu, a ne o ulasku Srbije u takozvani šengenski krug, boravak u tim evropskim zemljama ograničen je na 90 dana u okviru šest meseci. Ukoliko se na turističkom putovanju ili poseti rođaka, čemu je inače namenjena viza tipa „Ce”, koja, dakle, omogućava kraći boravak, neko zadrži ta tri meseca, onda u naredna tri meseca ne može ponovo da uđe u šengenski prostor.

Upućeni u šengenske propise ističu da ova viza ne obezbeđuje radnu niti studentsku dozvolu, već olakšanu ekonomsku, naučnu, obrazovnu, kulturnu i svaku drugu saradnju. Oni koji budu, eventualno, zatečeni da tamo rade ili studiraju biće vraćeni u zemlju, odnosno podleći će readmisiji. Stoga, oni koji žele zaposlenje ili školovanje u EU moraju da pribave vizu tipa „De”, koju su obavezni da pokažu na ulasku u određenu zemlju.

Pored zemalja EU, koje su potpisnice dogovora o ukidanju granične kontrole na međusobnim granicama, građani Srbije će moći da putuju bez viza i u Švajcarsku, Island i Norvešku, koje nisu članice EU, ali su prihvatile šengenska pravila o ukidanju granica. S druge strane, za Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu deo šengenskog prostora, vize će i dalje biti potrebne.

Kad je reč o novim članicama EU – Bugarskoj, Rumuniji i Kipru, koje formalno nisu u šengenskom krugu, ali sprovode pomenuta pravila – vize za te zemlje neće biti potrebne, kao ni za Lihtenštajn, koji se izjasnio za priključenje šengenskom prostoru.

Da bi EU u potpunosti ukinula vize Srbiji potrebno je da Srbija bude njena članica, čime bi joj bila otvorena i mogućnost da postane deo šengenske zone, u okviru koje građani putuju samo uz neki identifikacioni dokument.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.