Raskošne lepote nudi Samos - grčko ostrvo koje ne radi ponedeljkom FOTO

Podeli

Ukoliko se upustite u istraživanje, uverićete se kako su u reklamama turističkih agencija tačne dve stvari: da možete uživati u izuzetnoj prirodi koju čovek još nije stigao da uništi, i da su vam na raspolaganju autentični, nekomercijalizovani sadržaji.

Turizam na ostrvu Samos, iako glavna privredna grana, razvijao se, uglavnom, spontano. To vam nudi priliku da steknete neverovatnu kondiciju u obilaženju prirodnih i arheoloških atrakcija i proročki dar u njihovom pronalaženju. Uživaćete u retko viđenoj opuštenosti stanovnika i mogućnosti da auto parkirate bilo gde, samo ne ponedeljkom, jer je to jedini dan u sedmici kada nadležni izlaze u kontrolu, pišu "Daljine".

Samos je grčko ostrvo u Egejskom moru s pogledom na Tursku. Jedna od njegovih plaža udaljena je svega 1.200 metara od obale Male Azije, ali ako pokušate tamo da preplivate, društvo će vam praviti grčki borbeni avioni koji često nadleću morsku granicu.

Ništa manje uzbudljiva avantura čeka vas i u unutrašnjosti ostrva. Ukoliko se upustite u istraživanje, uverićete se kako su u reklamama turističkih agencija tačne dve stvari: da možete uživati u izuzetnoj prirodi koju čovek još nije stigao da uništi, te da su vam na raspolaganju autentični, nekomercijalizovani sadržaji. Jedino što vas niko ne upozorava da su u njihovom pronalaženju neophodne detektivske veštine i obuka za orijentaciju u prirodi.

Drugim rečima, nalazite se na ostrvu čiji su stanovnici prepustili turizmu da se, uglavnom, razvija sam od sebe. To znači da do najlepših plaža – i to ne samo divljih, već i onih uređenih – vode prašnjavi putevi koji opstaju bez mnogo ljudske intervencije i zato, logično, predstavljaju noćnu moru za vlasnike automobila, uključujući i lokalne rentakar agencije.

Dodatno, čak i uz nesebičnu podršku veoma ljubaznih meštana, treba vam proročka intuicija da ih pronađete, jer nema uvek putokaza, niti ih možete locirati na mapi. Primera radi, do plaže Mikro Seitani, nalik tropskoj oazi sa razglednica, ide se pola sata kroz šumu, uz pomoć oznaka na drveću koje su sprejom obeležili sami turisti, kad im je dozlogrdilo da se neprestano gube.

View this post on Instagram

#samos #karlovasi #amazing #greece #potamibeach #sunsetgreece #sunset

A post shared by fotis (@gyro_gyro_samos_food) on

To je tek uvod u pravu avanturu, zvanu pohod na Potami vodopade u šumovitoj unutrašnjosti ostrva. Do njih se može stići jedino u kupaćem kostimu i sa mobilnim telefonom u zubima, jer se pešači uzvodno rekom, koja je u nekim delovima visoka i do metar i po, a sledi i iznenađenje u vidu veranja uz konopac. Sve ovo, naravno, saznate tek kada stignete na početak staze ka vodopadima, pa vam se ne vraća nazad kada ste već i dotle prevalili prilično dug put.

strana 1 od 202 idi na stranu