Izvor: B92

Pri poseti Atini velike su šanse da ćete svratiti i do Pireja, ali takođe postoje velike šanse da nećete videti baš sve što treba, kao i milioni turista koji odavde putuju ka ostrvima. Pročitajte zašto bi trebalo jedan dan da posvetite ovom predivnom atinskom naselju.

Pasalimani

Pasalimani, Pirej / thinkstock

Nedaleko od glavne luke nailazite na jednu manju, koja je puna fensi jahti. Pasalimani je kosmopolitski deo pireja, a čitav kvart je pun taverni, kafića i restorana sa fenomenalnim pogledom na more.

Mikrolimani

Mikrolimani / thinkstock

Samo nekoliko minuta od Pasalimani nalazi se mala luka. Tradicionalna luka koja možda nije tako „fensi“ kao Pasalimani, ali je podjednako šarmatna. Ovde su luksuzne jahte zamenjene malim ribarskim brodovima, kao i najboljim kafićima i tradicionalnim tavernama. Upravo u maloj luci možete probati najbolju morsku hranu. Čim zađe sunce čitava luka se pretvara u stecište noćnog života sa najboljim koktelima.

Gastronomija

Taverna / thinkstock

Pirej je bio ribarski gradić generacijama unazad, pa je svakako šteta da ovde ne probate morsku hranu. Možda nećete razumeti jelovnik, ali nema razloga da paničite. Postoje čak i taverne u kojima ne postoji meni, pa će vam konobari reći šta da naručite i, verujte nam, nećete se pokajati. Iz zvučnika će svirati muzika pedesetih godina, a bićete iznenađeni kako se jezička barijera lako ruši kada vam vlasnik doliva crno vino i priča s vama gestikulacijom.

Muzeji su jedinstveni

Luka Pirej / thinkstock

U Pireju se nalazi nekoliko muzeja koji slave dugu nautičku istoriju i kulturu gradića. Najpoznatiji je Arheološki muzej koji se nalazi u jednoj dvospratnici. Drugi je Helenski nautički muzej posvećen generacijama marinaca, a poslednji je Železnički muzej otvoren 2005. godine kao znak ljubavi jednog bivšeg radnika železnice. Nalazi se u malom prostoru tik do železničke stanice.

Kastella

Kastella / thinkstock

Tik iznad male luke prostire se naselje u brdu Kastella, autentični grčki kvart pun svetlih boja i ušuškanih kafića. U uskim uličicama nailazite na atmosferu malog grada, pa će vam biti teško da poverujete da se nalazite u prestonici Grčke.

Nedelja u Pireju

Buvljak / thinkstock

Ako ste dovoljno srećni da se nađete u Pireju u nedelju obavezno posetite pijacu koja se nalazi tik do železničke stanice. Uzmite u obzir da ovo iskustvo može biti haotično zbog broja ljudi i gužve, ali sve ono što možete naći na ovoj pijaci je neprocenjivo. Pripremite se za cenjkanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.