Izvor: B92

Grci imaju neverovatan apetit za život, pa samim tim i za hranu. Verovatno je to razlog zašto imaj toliko mnogo različitih reči za restorane – estiatorio (klasičan restoran), magirio (kantina), psistaria (giros, suvlaki) itd. Ipak, najpopularnija je stara dobra taverna!

To je možda i najbolje iskustvo koje možete doživeti u Grčkoj. Bez obzira na to da li su stolovi skriveni iza vinove loze ili se nalazi nasred ulice, recept za uspeh je isti: u pitanju su porodični neformalni restorani koji služe niz grčkih tradicionalnih specijaliteta i meso sa roštilja ili ribu. Kuvar možda ima posebnu pitu koju nema druga taverna, ali jelovnik nikada nije ništa drugo do čisto tradicionalan.

Međutim, uprkos opuštenoj i prijatnoj atmosferi, postoji određeno ponašanje koje će vam pomoći da tavernu iskusite baš kao lokalac.

Ne dolazite previše rano

Grci jedu kasno, između 14 i 16h je vreme ručka, a večera nikada nije pre 21h. Većina kuhinja otvorena je čak do ponoći.

Sto za jednog? Nema šanse

Grci retko kad jedu sami. Taverne su mesta društvenih okupljanja gde prijatelji i šira porodica uz mnogo buke jedu i tračare. Seks i politika su savršeno prihvatljive teme uz večeru. Kao što je grčki filozof Epikur rekao: „Trebalo bi da tražimo nekoga sa kim ćemo jesti i piti umesto da tražimo šta ćemo jesti i piti. Ako jedete sami, to vas vodi do života jednog lava ili vuka“. Čak i da se pojavite solo u taverni nemojte se čuditi ako vas nepoznati ljudi ponude pićem ili pozovu za svoj sto.

foto: thinkstock

Nikada ne možete naručiti previše

Dakle, koncept naručivanja predjela, jela i deserta ovde pada u vodu. Kada konobar priđe, svi u isto vreme vičete sve što vam se u tom trenutku jede. Predjela će se naći na sredini stola da svi mogu malo da gricnu. Gotovo svaki sto ima meze, a kada kažemo meze mislimo od svega pomalo, tako da za glavno jelo često nema ni mesta u vašem stomaku.

Ovde zaboravite na dijete bez glutena

Prvo što će vas dočekati je korpica sa hlebom koji umačete u sos od paradajza i maslinovo ulje koje ostane na dnu grčke salate, priganice sa sušenim paradajzom, pitice sa sirom itd. Kakva crna dijeta?

Taverna na Folegandrosu / thinkstock

Taverna nije restoran

Ne očekujte uslugu od pet zvezdica jer je vaš konobar verovatno bratanac vlasnika taverne. Zaboravite na stolnjake, verovatno ćete dobiti papirnu mapu ostrva ili mesta u kom se nalazite. Vino se služi u bokalima, ne u flašama. Predjela stižu samo njima poznatim redom. Ne zamerite ni ako neki deo predjela stigne pola sata posle glavnog jela – sve će biti preukusno, pa ćete opet pojesti. Niko vam neće počistiti tanjire istog trenutka. A desert? Parče lubenice ili jogurt ili portokalo pita na račun kuće.

Ne zaboravite fetu

Ide uz sve, pa čak i uz lubenicu.

Ne kalkulišite previše

Taverna znači velikodušnost, gomilu velikih porcija, desert na poklon i konačno, svađu oko toga ko će platiti račun. To je velika čast među Grcima, pa ako hoćete da platite, to morate uraditi krišom. I ostavite dobar bakšiš jer su grčki konobari jako malo plaćeni.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.