Izvor: B92

Jedan od najlepših gradova, jedna od najukusnijih kuhinja i jedno od najlepših iskustava letovanja u Grčkoj – Krf!

Mnogi stanovnici Srbije letuju na Krfu, pa pošto je akcenat na plažama, propuste mnoge znamenitosti koje ovaj grad nudi. Zato je oktobar idealan da obiđete Krf baš onako kako treba i shvatite zašto je on jedna od kulturnih prestonica Evrope. A postoji velika mogućnost da će more i dalje biti pogodno za kupanje.

foto: thinkstock

Šetnja do Mon Reposa

Imanje koje se prostire na 2.580 metara kvadratnih nalazi se iznad mora i grada. Palatu su 1831. godine sagradali Britanci, a posle ujedinjenja jonskih ostrva sa Grčkom dobio ju je kralj Džordž I, koji mu je i dao današnji naziv. Nakon pravne bitke sa kraljevskom porodicom, palata je konačno ustupljena opštini. Mon Repos je otvoren svaki dan od 8 do 20 časova, a bogati vrt je domaćin više od 2.000 vrsta biljaka, cveća i vekovima starih stabala. Ako vremenske prilike dozvoljavaju, prošetajte parkom do plaže Kardaki, koja ima betonski mol odmah ispod drveća. Ta plaža je omiljena među lokalcima, koji tu svrate na brzinsko uživanje u moru.

„Hvatanje“ aviona

Jedan od najčešćih zvukova koje ćete čuti na Krfu jeste poletanje i sletanje aviona. U toku sezone na svakih 10 minuta jedan avion poleti ili sleti. Spustite se do prelaza Kanoni-Perama, preko puta Mišjeg ostrva i posmatrajte kako avioni sleću i uzleću tačno iznad vas dok se pista nalazi na samo 200 metara. Idealno mesto za fotografisanje!

foto: getty

Garica

Nekadašnja industrijska zona u kojoj se nalazila velika fabrika Desilas za obradu konoplje i lana koja je radila od kraja 19. do sredine 20. veka. Pored fabrike, koja se zatvorila osamdesetih, ovde je bio centar i duvanske industrije, fabrika testenina i farbrika za proizvodnju vetrenjača. U pitanju je oskudno naselje u kojem su uglavnom bili smešteni radnici i izbeglice iz Male Azije. Obavezno prošetajte nekadašnjom industrijskom zonom, gde ćete usput imati pogled na stare tvrđave i gradski zaliv.

Noć u Starom gradu

Najlepše vreme za šetnju je tek uveče, posle 23h. Tako ćete bez gomile ljudi oko sebe osetiti pravu atmosferu Starog grada. To je i vreme kada se najviše prodavnica zatvara, pa se otkriva sva lepota starih zgrada na trgu Lemoni i svi detalji venecijanskog bunara na trgu Kremastis.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.