Izvor: B92

Jedno od najlepših ostrva na svetu Krit nemoguće je obići za samo deset dana. Ali, možete da počnete da otkrivate malo po malo. Na ovom ostrvu nalazi se čak 600 plaža, a mi smo izdvojili neke od najlepših na svim stranama ostrva koje bi obavezno trebalo posetiti. Bilo da volite divlje, egzotične ili porodične, sigurni smo da će svako naći nešto za sebe.

Divlje plaže:

Agiofarango / thinkstock photo

  • Aspes – Ispod dvilje planine Asterusia, u južnom Iraklionu nalazi se plaža sa četvrtastim pećinama i tirkiznim morem. Kako stići? 30 minuta vožnje brodićem od sela Cucuros koje se nalazi na 63 kilometra južno od Irakliona.
  • Karumes – Na najistočnijoj strani Krita, na izlazu iz klisure Hohlakies nailazite na plažu sa mekim zlatnim peskom i kristalno plavim morem. Putem E4 od Hohakliesa dva sata ili od Zakirosa tri sata.
  • Dine Svetog Pavla (Amolofi Agiu Pavlu) ili Alacogremni – na jugu Retimna neverovatna postavka peščanih dina koja zapravo privlači jednu od najpoznatijih svetskih škola Tai Čija, metode vežbanja za oslobađanje od stresa i anksioznosti. Stižete direktnim putem iz Retimna za sat vremena (55km).
  • Filaki Sfakion – Jedina zvanična nudistička plaža na Kritu koja krije najlepša iznenađenja na svom istočnom delu: pećine sa malim uvalicama i plažama gde se potpuno možete izolovati. Od mesta Sfakiona asfaltiranim putem tri kilometra, a 75 kilometara od Hanje.
  • Sveta klisura (Agiofarango), odnosno„klisura svetaca“ na jugu Irakliona krije veličanstvenu plažu sa sitnim šljunkom. Od manastira Odigitrias zemljanim putem do ulaza u kanjon pet kilometara. Zatim pratite put duž kanjona dvadeset minuta kako biste došli do plaže. Udaljenost od Irakliona 20 kilometara.

Egzotične plaže:

Balos / thinkstock photo

  • Amudi – odmah pored sela Agios Vasilios poređane su tri plaže belog peska i providne boje more, okružene pećinama i glatkim stenama. Iz Plakije putem četiri kilometra, a od Retimna 32 kilometra.
  • Vai - nalazi se na svim naslovnim stranama brošura za istočni Krit, a poznata je po najvećim palmama u Evropi. Lepa, mada ima previše ljudi. Nalazi se na 24 kilometra od Sitije.
  • Balos - Kada je neka plaža toliko hvaljena i poznata čak i onima koji nisu bili na Kritu, onda tu nema promašaja. Do Balosa možete stići brodom od Kastelija za jedan sat ili zemljanim putem od Kalivjani Kisamu (35 minuta puta i 30 minuta hoda). Od Hanje je udaljena 56 kilometara.
  • Hrisi - Omiljeno ostrvo Jerapetre sa egzotičnim plažama. Tirkizno more, beli pesak i okeanski dugačke plaže. Stiže se trajektom iz Jerapetre za 50 minuta.
  • Dia - Nenaseljeno ostrvo severno od Irakliona koje meštani posebno vole. U mirnoj uvali Svetog Đorđa postoje tri plažice, a voda je toliko bistra da ćete imati osećaj da čamčići lebde po njoj. Brodom od Irakliona se stiže za 40 do 50 minuta.

Porodične plaže:

Elafonisi / thinkstock photo

Makrijalos - Duga i peščana plaža koja se nalazi na istočnom Kritu. Mirno more, plaža opremljena suncobranima, ležaljkama, ali i vodenim sportovima koji privlače decu. Udaljena je 25 minuta kolima od Jerapetre.

Plakias - najpoznatija porodična plaža na jugu Krita. Fini pesak, veliki izbor apartmana za smeštaj. Jedini problem je konstantan vetar u ovom području. Udaljena je 20 minuta od Irakliona.

Agia Pelaja - Plaže u ovom delu, zapadno od Irakliona su utočište porodične zabave, posebno kada duva vetar. Automobilom od Irakliona 23 minuta.

Elafonisi - Zajedno sa Balosom ovo je jedna od najpoznatijih kritskih plaža na belom pesmu sa ružičastim nijansama. Plitka laguna idealna je za decu svih uzrasta. Udaljena je od Hanje 76 kilometara, što je oko sat vremena i deset minuta vožnje.

Hiona - Bez sumnje najmirnija i najbolje organizovana plaža u ovom delu Krita, gde dominira plićak i beli pesak. Nalazi se na 21 kilometar udaljenosti od Sitije, a najbliži grad je Paleokastro na dva kilometra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.