Izvor: B92

Jonsko ostrvo može da vam pruži mnogo lepota i prave grčke tradicije, samo ako znate kuda da uputite. Naš savet je da se posle plaže uputite u unušnjost ostrva koja vodi potpuno drugačiji život od priobalja. Pročitajte koja su to sela najbliža gradu koja možete obići.

Luha

Nakon zemljotresa 1953. godine, nekoliko sela na Zakintosu je samo ostalo netaknuto. Jedno od njih, baš u centru najlepše vegetacije je i selo Luha sa svojim kamenim zgradama i ulicama od kaldrma, šarenim drvenim prozorima i strmim spustom. Tek nekoliko desetina ljudi živi ovde, a njihova velikodušnost je neverovatna. Ma, čim vam primete odmah će vas ugostiti i doneti vam vino, orahe ili sveže voće. Neminovno je lutanje u apsolutnom miru koje će vas odvesti u neko drugo vreme. A u svakom trenutku uživaćete u pogledu sa visoravni. Luha je udaljena 28 kilometara severozapadno od grada Zakintosa.

foto: screenshot

Eksohoras

Selo staro više od pet vekova. Drevna kuća u jarko crvenoj boji uspela je da preživi zemljotres i zaštitoni je znak ovog sela. Boja koju mnogi nisu mogli da podstignu u svojim domovima rezultat je mešavine konjskog đubriva i taloga crvenog i crnog vina Avgustijastis koje prema narodnom verovanju šititi fasade od nemilosrdne vlažnosti mora. Ako budete imali da upoznate prijateljski nastrojenu vlasnicu kuće ona će vam sigurno ispričati priče iz stare epohe, kada je Eksohoras bila najbogatija zemlja na Zakintosu. Selo se nalazi 33 kilometra severozapadno od grada.

Glavni grad planine

Na planinskom i severnom Zakintosu proteže se Volimes koji se sastoji od tri naselja koja deluju kao jedan grad. To je bio i ostaje glavni predstavnik planinskih sela na ostrvu, kao i idealno mesto za izlete i šetnje posebno u hladnijim popodnevnim časovima. Volimes se nalazi na 32 kilometra od grada. Obavezno popijte grčku kafu u nekom od kafića od kojih jedan, ispred crkve Svetog Nikola nedavno renoviran, ali tako da se kroz providni pod može videti kako je kafić izgledao pre zemljotresa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.