Izvor: daljine.rs

Kupanje u prirodi ne mora uvek da znači boravak na morskoj plaži uz zapljuskivanje talasima. Širom Evrope reke za kupanje su pristupačne i mnogo je rečnih kupališta koja su čista i bezbedna.

U Srbiji može kupati u nekim rekama, ali na sopstvenu odgovornost. Podaci govore da se 84 odsto otpadnih voda u Srbiji direktno ispušta u reke bez prethodnog prečišćavanja, prema izjavi Žakline Živković inicijative „Pravo na vodu“ date povodom Svetskog dana voda.

S druge strane, evropske države koje vode računa o svojim vodnim i prirodnim resursima od kupanja u rekama prave svojevrsni avanturistički turizam u okviru boravka u prirodi, ali ne samo u prirodi – neke reke se nalaze i u ubranim gradskim centrima.

Daleko od toga da je svaka reka bezbedna za plivače, ne samo zbog kvaliteta vode. Neke reke imaju jake struje, duboke vode i druge opasnosti pa je najbolje istražiti ili pitati lokalce gde je najbolje mesto za kupanje u reci. Takođe, treba istaći da, iako se o vodama širom Evrope brine, daleko od toga da su sve reke čiste i da im ne preti opasnost.

Međutim, prema izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu, 85% evropskih kupališta je sigurno za brčkanje.

Dole pobrojane destinacije poznate su po vodenim sportovima, a neke imaju čak i spasioce tokom sezone. Portal EuroNews je sastavio listu najčistijih reka u Evropi koje su bezbedne za kupanje i ona izgleda ovako:

Flussbad Oberer Letten u Cirihu, Švajcarska – Kupanje u centru grada

Kvalitet vode u većini švajcarskih reka i jezera je visok, a Federalna kancelarija za životnu sredinu (FOEV) kaže da se može kupati „praktično svuda“.

Kupalište na obali reke Limat (Limmat Oberer Letten) jedno je od retkih mesta na kojima možete uroniti u čiste vode u centru grada. Kupalište je popularno mesto za sastajanje lokalnog stanovništva i ima kanal dug 400 metara sa platformom za skokove visokom 2 metra.

Reka Limat izvire iz Ciriškog jezera i teče do mesta Brug (kanton Argau) gde se uliva u reku Are. Dugačka je 35,9 km i protiče kroz gradove Cirih, Ditikon, Baden i Brug. U nju se ulivaju veće reke Repiš i Lint. Na reci se nalazi i bazen za neplivače, dva terena za odbojku na pesku i igralište za boćanje.

Na samo nekoliko koraka od Glavne stanice u Cirihu, nalazi se betonski bazen za kupanje koji je izgrađen 1952. godine, a ulaz je besplatan. Ovaj kompleks takođe ima terasu za sunčanje na kojoj se možete izležavati uz knjigu, uživati u suncu i osušiti se kada izađete iz vode.

Voidomatis, Grčka – Čista tirkizna voda

Reka Voidomatis u Grčkoj jedna je od najčistijih u Evropi. Ovaj 15 kilometara dug plovni put je deo Nacionalnog parka Vikos-Aos još od 1973. godine, koji se nalazi 30km od grada Janjina, ne suočava se sa bilo kakvim ekološkim izazovima.

Njeno ime znači „volovo oko“ i potiče od činjenice da ove životinje imaju bistre plave oči poput vode ove reke. Ovo čini reku Voidomatis odličnom za slobodno plivanje, ali treba obratiti pažnju da je voda u reci veoma hladna. Uprkos tome što je Grčka relativno topla zemlja, temperatura reke je otprilike 4 stepena Celzijusa tokom svih godišnjih doba. Inače, reka Voidomatis je pritoka nedavno zaštićene reke Vjose (Vojuše).

Ovde su popularni i rafting i drugi rečni sportovi, kao i pešačenje kroz prelepi park prirode koji okružuje Voidomatis. Grčka u poslednje vreme dosta pažnje posvećuje boravku u prirodi i njenim prirodnim lepotama razvijajući mreže pešačkih staza.

Plaža reke Loriga, Portugalija – Prirodni beskonačni bazen

Unutar prirodnog parka Serra da Estrela u Portugaliji nalazi se glacijalna dolina Loriga, a vode koje prolaze kroz njega napajaju izvori u planinama uz okruženje izuzetne prirodne lepote.

Jedno od najboljih mesta za divlje kupanje ovde je plaža reke Loriga gde se nalazi prirodni beskonačni bazen. Temperatura vode zavisi od godišnjeg doba, ali može biti hladna, pa se pripremite za hladan buć.

Tokom zvanične sezone letnjeg kupanja, naći ćete i kafić, spasioce i druge sadržaje. Plaža ima plavu zastavu koja dokazuje kvalitet vode i baš zbog toga na njoj može biti gužve, pogotovo u letnjem periodu.

Reka Kupa na granici Slovenije i Hrvatske – Topla letnja voda

Slovenija ima 48 zvaničnih kupališta na kojima se redovno meri kvalitet vode. Sastoji se od 18 prirodnih kupališta na kojima postoji više bezbednosnih mera i objekata za korišćenje i 30 kupališta u kojima plivate na sopstvenu odgovornost.

Na jugoistoku na granici sa Hrvatskom je reka Kupa (slov. Kopla) – jedna od najtoplijih u zemlji. Tokom letnjih meseci temperature u njenim donjim tokovima mogu dostići 30 stepeni.

Dok teče nizvodno reka Kupa sporo teče i savršena za kupanje. U blizini izvora manje je pogodna za kupanje zbog višeg vodostaja, ali je zato ovaj deo odličan za rafting.

Ukoliko želite da obiđete reku Kupu, duž njene dužine postoji mnogo pravih kampova i lažnih (glamping) kampova.

Pont d’Arc u Ardešu, Francuska – Veliki kanjon Evrope

Prolazeći kroz francuske klisure Ardeša (Ardèche), ovaj krivudavi deo reke i okolne stenske formacije često se nazivaju evropski Veliki kanjon (po ugledu na američki The Grand Canyon).

Sam Pont d’Arc je ogromna prerast visine 30 metara, a ispod ovog kamenog mosta nalaze se peščane plaže koje su najpopularnije kod kajakaša, dok litice privlače slobodne penjače.

Ove bistre vode su takođe savršene za plivanje tokom letnjih meseci, a možete čak i da napravite krug ispod samog luka. Ovaj deo reke će verovatno biti veoma prometan tokom sezone, pa dođite ranije ako želite mirno plivanje.

Reka Loubau, Austrija – Najčistija voda u Evropi

Austrija ima najčistiju vodu za kupanje u Evropi, prema izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu. Skoro 98 odsto kupališta, koja ljudi redovno posećuju, 2022. godine je dobilo ocenu „odlično“.

Iako postoji mnogo bistrih plavih jezera koje možete izabrati, Austrija takođe ima reke koje su savršene za divlje kupanje. Neposredno istočno od Beča, reka Loubau protiče kroz Nacionalni park Donau-Auen.

Veliki deo ovog zaštićenog područja, pored divljih životinja i biljaka, nije dozovljen za kupanje, ali postoje određena mesta na kojima je to moguće. U okviru Nacionalnog parka u delu Gornjeg Loubaua dozvoljeno je kupanje na bazenima Dechantlacke, Panozzalacke, Dunav-Oder kanal II + III i Stadler Ford

Međutim, kupanje je zabranjeno u svim delovima Donjeg Loubaua osim u prirodnom kupalištu u Šenauer Au.

Kako biste bili sugurni, uzmite mapu od lokalnih turističkih organizacija i bićete sigurni da nećete prekršiti bilo kakva ograničenja i uživati u nekim od najčistijih voda u celoj Evropi.

Pošto dolazi sezona kupanja, pa i kupanja u rekama u Srbiji i okolini, napišite nam u komentarima u kojim rekama se kupate tokom leta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.