Izvor: B92

Nešto više od dva sata vožnje od Sofije ka jugu Bugarske, naići ćete na istorijski planinski grad Melnik, gde vreme kao da je stalo. Zbog prirode koja ga okružuje, možda pomislite da niste u Evropi, već da ste na Bliskom istoku.

Najmanji grad u Bugarskoj, koji ima nešto manje od 400 stanovnika, nalazi se u podnožju piramida, stena nastalih erozijom. Pošto je osnovan pre više od hiljadu godina, Melnik se zaista može pohvaliti dugom istorijom. Renovirane etno kuće Melniku daju poseban šarm. Neki od njih su pretvoreni u male hotele ili prodavnice suvenira i restorane.

Spomenik prirode

Melničke piramide nalaze se severoistočno od grada Melnika, u pravcu manastira Rožen, u podnožju planine Pirin. Ove čudesne kamene formacije, neke visoke i do 100 metara, posećuju ljubitelji prirode i planina iz celog sveta. Niska zelena vegetacija u kombinaciji sa narandžastim piramidama, malim kamenim mostovima i planinskim kućama stvaraju zaista divne prizore.

Ako se odlučite za pešačku stazu do melničkih piramida, naići ćete na brojne vidikovce sa prekrasnim pogledom na okolinu. Videćete i vinograde, jer taj deo Bugarske ima dugu vinsku tradiciju, što predstavlja jedan od glavnih izvora prihoda uspavanog planinskog grada. Navodno, ser Vinston Čerčil je takođe posebno voleo vino Melnica, koje je kupovao u velikim količinama.

Melnik je poznat i po srednjovekovnom manastiru Rožen. Manastir je udaljen desetak minuta vožnje od Melnika, a do njega možete prošetati da biste videli dobro očuvane freske, vitraže, unikatne rezbarije i zanimljivosti iz različitih istorijskih perioda manastira.

Ako se otisnete na ovo putovanje u gradu obavezno posetite Kordopulovu kuću, koja služi i kao privatni muzej gde možete boraviti u podrumu na degustaciji vina. Kuća poznatog trgovca vinom Manolisa Kordopulos podignuta je sredinom 18. veka, kada je bila jedna od najvećih na Balkanu.

Manolis Kordopulos je bio poznat širom Evrope, posebno u Veneciji i Parizu, gde je često odlazio na posao. Nakon obilaska vinske kuće, pogledajte ruševine crkve Sv. Barbara. Jedna od lepih crkava je Sv. Antonija, čiji su zidovi prekriveni slikama cveća i biljaka. U svakom slučaju, ni najmanjem gradu u Bugarskoj ne nedostaje zanimljivosti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.