Izvor: B92

Nakon niza napada delfina japanske vlasti su upozorile plivače da se drže podalje od tih životinja. Smatraju da je napade izvela određena jedinka, odnosno da se ne radi o opasnosti od više različitih delfina.

Životinja je od kraja jula povredila najmanje šestoro ljudi na tri plaže u prefekturi Fukui, s tim da je nekoliko njih ugrizla.

Ugrizao ga za ruku

Većina incidenata dogodila se 10 metara od obale, što ukazuje na to da su se delfini u tom području navikli na susrete s ljudima u plićaku. Lokalni mediji navode da je instaliran podvodni uređaj koji emituje ultrazvučne talase kako bi pokušali da odvrate delfina od kupača. No, i nakon toga su se dogodila dva napada.

U najgorem incidentu delfin je jednom čoveku ugrizao ruku, te je povređeni zadobio 14 šavova.

Policija je stoga počela da patrolira plažama i deli letke u kojima upozorava posetioce na potencijalnu pretnju te ih moli da se drže podalje od delfina.

"Delfini ne vole kada ih dodirujete po određenim delovima tela, poput vrha nosa i leđnih peraja", rekao je Masaki Jasui iz odseka za promociju turizma. "Primetio sam ga tek kad je već bio pored mene."

Stručnjaci akvarijuma u Fukui smatraju da je ljude napadao jedan određen delfin koji je prvi put uočen na tom području u aprilu. Među žrtvama su dvojica muškaraca sa četrdesetak, obojica su bili na bolničkom lečenju zbog lakših povreda, i muškarac koji ima oko šezdeset godina i koji je plivao manje od četiri metra od obale na plaži Takasu kada ga je delfin ugrizao za ruku.

"Čuo sam za delfina na vestima i nameravao sam odmah da izađem iz vode ako ga vidim, ali sam ga primetio tek kad je već bio pored mene", rekao je 60-godišnjak za lokalne novine.

Vlasnik obližnjeg kafića je rekao da su delfini u prošlosti povremeno znali da gurkaju plivače, ali da su se nedavno počeli "bacati na njih".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.