Izvor: B92

Iako je još uvek moguće besplatno kupanje u jezeru Balaton u Mađarskoj, broj plaža na kojima je to moguće se smanjuje, jer sve više gradova uvodi karte za sve koji žele da se okupaju u "mađarskom moru".

Polovina plaža na Balatonu (ove godine ih je otvoreno 50) već je uvelo naplaćivanje ulaska, a još uvek nije poznato da li će i ove godine neka od plaža početi da naplaćuje uživanje na ovom jezeru. Ipak, jedno je sigurno – u mnogim mestima će ulazak sigurno biti skuplji.

U poslednje dve godine, zbog epidemiološke situacije, lokalne vlasti i operateri nisu bili u mogućnosti da povećaju cenu ulaznica, a sada je nekoliko mesta nagovestilo da ne mogu držati iste cene.

11 mesta koja treba da posetite u Mađarskoj

Kako pišu mađarski mediji, u toku sezone bi cene mogle da budu i do 25 odsto više.

Iako postoji težnja i želja da sve opštine na jezeru Balaton imaju besplatne plaže, predsednik Udruženja Balaton je rekao da nije izvodljivo da u svakom gradu na obali Balatona postoji besplatna plaža, a kao jedan od razloga je naveo nedostatak prostora.

Prema pisanju mađarskih medija, 2020. godine su neke opštine povećale cenu karata za odrasle i do 60 odsto, jer su smatrale da će na taj način smanjiti frekventnost ljudi i suzbiti opasnost od koronavirusa.

Vikend-odmor: Omiljenih 5 jezera "u komšiluku"

Međutim, od kada je uvedeno vanredno stanje, povećanje cena ulaznica nije bilo dozvoljeno. Ipak, ove godine sa popuštanjem kovid mera, mogu se očekivati veće cene karata na mnogim plažama.

Prema mađarskoj televiziji ATV, jedna plaža podiže cene za 25 odsto, ali ima i njava da će na nekim plažama karte biti veće i do 50 odsto.

Cene karata još uvek nisu poznate, ali se očekuje da će najskuplje biti u mestima Šiofok, Balatonakali i Balatonfired,

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.