Foto: Shutterstock/Girts Ragelis
Foto: Shutterstock/Girts Ragelis

Ukidanje maski u avionima u Evropi? Ne, hvala: 12 zemalja zadržava ovu antikovid meru

Podeli

Iako je od danas najavljeno da nošenje maski neće biti obavezno na aerodromima i letovima u Evropi, neke zemlje su rešile da ovu meru za sprečavanje kovida ipak zadrže. Među njima se nalaze Nemačka, Grčka, Italija i Španija, pa ukoliko planirate uskoro da putujete, na vreme proverite kako stvari stoje pre nego što krenete.

Pandemija jenjava, mere za sprečavanje kovida se ukidaju, uslovi za ulazak u zemlje takođe, pa su shodno tome Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) najavili da od danas, 16. maja maske više neće biti obavezne.

Izvršni direktor EASA Patrik Ki rekao da je "olakšanje za sve nas što konačno dostižemo fazu pandemije u kojoj možemo da počnemo da ublažavamo mere zaštite" i poručio da bi ugroženi putnici i dalje trebalo da nastave da nose zaštitne FFP2 maske i da poštuju fizičko rastojanje gde je to moguće.

"Gomila prljavih stranaca"; "Život je lep" – reakcije putnika na ukidanje maski u avionu VIDEO

Direktorka ECDC-a Andrea Amon rekla je da, iako nošenje maski više neće biti obavezno, važno je zapamtiti da je "zajedno sa fizičkim rastojanjem i dobrom higijenom ruku, to jedna od najboljih metoda za smanjenje prenosa virusa".

"Dalje, od 16. maja 2022. godine, operateri aviona, tokom komunikacije pre leta, kao i tokom leta, treba da nastave da podstiču svoje putnike i članove posade da nose maske za lice tokom leta, kao i na aerodromu, čak i kada nošenje maske za lice nije potrebno", rekli su iz ECDC.

I

Maske za lice više nisu obavezne na letovima za Veliku Britaniju i SAD.

Neke zemlje su odlučile da još neko vreme zadrže pravilo o nošenju maski, a među njima se nalaze Nemačka, Grčka, Italija i Španija.

Što se tiče ostalih evropskih zemalja koje će i dalje zahtevati maske za lice na letovima, u pitanju su Portugal, Austrija, Kipar, Estonija, Litvanija, Malta, Holandija i Luksemburg, piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3729 idi na stranu