Izvor: B92

CNN travel objavio je listu deset najlepših evropskih železničkih ruta. Pored putovanja vozom od Firence do Napulja, od Barselone do Montserata ili od Nice do Ventimilja, svoje su mesto na listi našle i dve rute iz zemalja bivše Jugoslavije, iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

O putu od Sarajeva prema Mostaru CNN piše kao o predivnom dvosatnom putovanju vozom pri kojem će putnici proći ispod zelenih planina i klisura koje prate smaragdnu Neretvu.

"U Mostar, jedan od CNN-ovih najdražih malih gradova u Evropi, stići ćete tačno iznad slavnog mosta koji su izgradili Turci, a koji je 1993. uništila hrvatska vojska da bi 2004. godine opet bio obnovljen", piše ugledni američki mediji.

Putovanje vozom u predstojećoj godini – 4 najbolje nove linije u Evropi

Što se tiče Slovenije, CNN navodi kako u toj zemlji postoji više od 1.000 kilometara železničke pruge, a razgranata železnička mreža povezuje Sloveniju sa Mađarskom, Austrijom, Hrvatskom i Italijom.

Za bohinjsku železničku prugu navode kako je deo pruge koja spaja Prag sa Trstom, odnosno srednju Evropu s Mediteranom.

"Jedna od najstarijih slovenskih železničkih ruta uključuje 28 tunela i 65 mostova, uključujući i Solkanski most, najveći svetski kameni železnički most, koji spaja dve obale reke Soče", napisali su.

Najbolje putovanje vozom u Evropi VIDEO

Na listi najlepših destinacija koje treba obići vozom u Evropi nalaze se rute Derry-Coleraine u Irskoj, Firenca-Napulj u Italiji, Barcelona-Montserrat u Španiji, Semering u Austriji, Bergen u Norveškoj, Nica-Ventimilja koja obuhvata Francusku, Monako i Italiju, West Highland u Škotskoj te Lidköping-Mariestad u Švedskoj.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.