Foto: Shutterstock/Michele Ursi
Foto: Shutterstock/Michele Ursi

EU donela nove preporuke za putovanja – važe od 1. februara

Podeli

Vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovida 19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu, trebalo bi da budu ključne odrednice za putovanja, stoji u usvojenim novim preporukama Saveta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primeni.

Dakle, preporučeno je da mere protiv koronavirusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Savet EU je usvojio preporuku o “koordinisanom pristupu” kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije kovida 19

"To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovida 19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu 19 treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima", navodi se u Savetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

"Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO", navodi se u preporukama Saveta.

Važeći digitalni kovid sertifikat podrazumeva:

- potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu,

- negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja,
- potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa,

- od osoba koje nemaju digitalni EU kovid sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska, a od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečeno, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. "hitne kočnice" u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

Što se tiče pravila ulaska u zemlje, uvek možete da se informišete o uslovima na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, s obzirom na to da se pravila menjaju iz dana u dan.

Pročitajte još i:

Zemlje EU u koje možete da putujete sa vakcinom Astrazeneke

U koje zemlje EU možete da putujete sa vakcinom Sinofarma?

Zemlje EU u koje možete da putujete sa ruskom vakcinom

Primili ste dve doze vakcine Sinofarma i treću Fajzera – evo gde možete da putujete

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3555 idi na stranu