Izvor: B92

Brojne turističke destinacije ove i prošle godine suočile su se sa značajnim padom turističkih poseta zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ograničavanja putovanja u gotovo svim svetskim zemljama.

Ipak, retko je ko je pogođen kao Bali, indonežansko ostrvo koji je omiljen među brojnim svetskim putnicima.

Zbog strogih kontrola i mera na granici kao i zbog zatvorene vazdušne luke Bali je od milion stranih posetilaca došao na brojku 45 ove godine. Ovo egozitično ostrvo 2021. godine je posetilo samo 45 stranih turista.

Poređenja radi, u 2019. godini zabeleženo je 6,2 miliona dolazaka stranih turista, a u 2020.godini 1,05 milion.

“Ovo je najmanji broj stranih turista ikad zabeležen”, rekao je Nyoman Gede Gunadika, šef turističke zajednice, za CNN.

Ova brojka od 45 je zabeležena od januara do kraja oktobra 2021. godine.

Razlog se traži u činjenici da je međunarodna vazdušna luka zatvorena gotovo cele godine, pa i turisti koji su stigli, došli su uglavnom privatnim brodovima.

Međunarodni su letovi ponovno otvoreni od 14. oktobra, ali zasad saobraćaju samo domaći letovi.

Turisti koji žele na Bali,moraju prvo da nabave vizu koja košta oko 300 dolara, da obave PCR test i da kupe posebno zdravstveno osiguranje.

Osim toga, troškovi leta su viši zbog manjka letova.

Pre pandemije putnici iz Evrope i Velike Britanije bili su među najčešćima na Baliju.

Turistički radnici na Baliju ističu da uz tako stroge mere ne mogu da očekuju strane turiste. Zasad se oslanjaju na domaće posetioce, ali oni koji zavise od turizma, pribojavaju se opstanka biznisa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.