Foto: Shutterstock/ESB Professional
Foto: Shutterstock/ESB Professional

Odluka važi od 15. novembra - Izrael priznao turistima još jednu vakcinu

Podeli

Izrael će dopustiti turistima koji su primili rusku vakcinu protiv kovida 19 da posećuju tu zemlju od 15. novembra, javio je danas javni servis Kan.

Tom odlukom je prestao da važi dosadašnji propis da samo turisti imunizovani vakcinama koje je priznala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) mogu da dolaze u Izrael.

Odluka je doneta nekoliko dana posle posete premijera Izraela Naftalija Beneta Sočiju, gde se sastao, prvi put otkako je u junu postao premijer, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i smatra se gestom dobre volje prema ruskom lideru.

Turisti koji su primili rusku vakcinu biće podvrgnuti serološkom testu po dolasku na Izrael. U slučaju da antitela ne budu nađena od njih će se tražiti da budu u izolaciji ili da se vrate u svoju zemlju.

Osim serološkog testa turisti vakcinisani Sputnjikom moraće da imaju dva PCR testa, jedan pre ulaska u avion i drugi po dolasku u Izrael.

Benet je prošle nedelje tražio da se potencijalno prihvatanje ruske vakcine odloži do 1. decembra, ali su ga navodno ubedii da to učini ranije.

Uprava SAD za hranu i lekove (FDA) i Evropska medicinska agencija (EMA) takodđe još nisu priznale vakcine Sputnjik i zato izraelska odluka zahteva zakonske izmene.

Izvori u toj agenciji rekli su da se ove godine ne očekuje zeleno svetlo Evrope za tu vakcinu, jer su potrebne dodatne informacije.

Rusija je navodno vršila pritisak na Izrael da prihvati Sputnjik vakcinu imajući u vidu uspešnu kampanju vakcinacije u jevrejskoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2953 idi na stranu