Izvor: B92

Na trajektnoj liniji Ploče–Trpanj su velike gužve, pa zato svi jedva čekaju otvaranje mosta.

Na trajektnoj liniji Ploče–Trpanj svi jedva čekaju otvaranje mosta. Kako kažu, čim ugreje, na obali počinju građevinski radovi, pa tako izgradnja trajektnog pristaništa u Trpnju nije jedini takav slučaj u srcu sezone, piše Otvoreno more.

Gužve na trajektu Ploče–Trpanj i obrnuto su ogromne. Traži se mesto više, a problem je što se zbog građevinskih radova u Trpnju ne može kupiti rezervacija mesta na trajektu.

"Jadrolinija" je nedavno ukinula rezervacije za vozila, što je izazvalo negodovanje vozača.

"U toku su radovi na rekonstrukciji i dogradnji luke u Trpnju. S obzirom na ograničenu površinu, nije moguće organizovati čekanje na ukrcavanje na trajekt na način da se osiguraju odvojene kolone za vozila koja imaju rezervaciju mjesta i ona koja to nemaju. Za osiguravanje ukrcavanja vozila s rezervacijom bilo je potrebno iz kolone izdvojiti putnike čija vozila nisu imala rezervisano mesto na palubi i zadržati ih na vrlo ograničenom prostoru, jer su se oni tek na kraju ukrcavali", pojašnjeno je iz županijske Lučke uprave.

Ulazak u Hrvatsku – novo pravilo za vakcinisane

Radovi koji koštaju više od 165 miliona kuna trebalo bi da budu gotovi do 15. septembra, baš do kraja sezone. To i nije neka velika uteha vozačima i putnicima koji putuju na relaciji Ploče–Trpanj i obrnuto. Svi jedva čekaju da se završi Pelješki most, pa da preko njega putuju na Pelješac.

Manji stres

"To će ubrzati put, ali i smanjiti stres jer nikada ne znate hoćete li se ukrcati na ovaj trajekt", kaže Ivica, jedan od nekoliko desetina vozača kamiona koji su sat vremena pre isplovljavanja trajekta bili u redu u Pločama i dodaje:

"Ma ovo je još i dobro, a da vidite šta je na Trpnju. Juče nisam stigao na trajekt u 14 i 40 pa sam morao da čekam onaj u 17 i 15h".

"Most će biti spas za sve nas. Ne mogu dočekati da se pusti u rad. Na svu sreću, moje vozilo je do 7,5 tona težine i moći ću prelaziti preko Brijeste na pelješku ulicu i dalje na Korčulu", kaže Ivan.

Mnogi se za trajekt Ploče–Trpanj odlučuju kako bi izbegli granične kontrole u Neumu, a i na Kleku i Bistrini se čeka po sat vremena, pa računaju da će se trajektom lakše dokopati Pelješca i Korčule.

Hrvatska: "Ukidamo mere kad prođe sezona"

Tomislav Princivali je pogrebnik iz Trogira. Ide po pokojnika u Orebić i putovanje preko Neuma, zbog komplikovane papirologije, ne dolazi u obzir. Došao je ranije pa je sebi osigurao sigurno prolazno mesto za ukrcavanje na trajekt.

Ali gužve su u špicu sezone prevelike. Izbezumljeni putnici strepe hoće li se ukrcati.

"Ne znam hoće li mi se ukrcati kćerka. Ona je u autu, a ja sam s decom, da se ne prže na suncu, ušla na trajekt. Ne znam što ću ako ona ostane u Pločama", prestrašena je jedna starija gospođa iz Sarajeva, koja je došla na letovanje u Velu Luku.

Gužvama na trajektu, a pogotovo radovima u trajektnom pristaništu, nisu zadovoljni ni stanovnici Trpnja. Kažu da će novo pristanište biti uže od starog te da to ništa nema smisla.

"Svugde se pristanište širi, a ovde u Trpnju se sužava. Ovaj su smanjili za deset metara", kažu starosedeoci Trpnja, koji ne mogu da dočekaju Pelješki most pa da kamioni odu iz njihovog mesta, jer turizam i stotine kamiona nikako ne idu zajedno.

Bez testa, karantina, vakcine: Srbi mogu bezuslovno u 8 zemalja

Smatraju da je trajektno pristanište moglo da ostane onako kakvo je do sada bilo jer će vozila u budućnosti, umesto trajekta, koristiti most, a novac je trebalo preusmeriti u neke druge svrhe, na primer na uređivanje mesta koje je jako zapušteno.

"Prazni smo. Amerikanci ne dolaze, a ovi što dolaze traže noćenje za 20 evra. Ove radove sada nije trebalo izvoditi. Što nisu radili dok je bila korona. Ovako se razbežalo i ovo malo gostiju", kaže Lenka, nezadovoljna građanka Trpnja.

Retki među njima podržavaju izgradnju novog pristaništa i kažu da treba raditi i graditi.

"Super sam zadovoljan radovima u pristaništu", kaže Bepo Radetić.

U koloni automobila i ljudi koji čekaju ukrcavanje u pristaništu u Trpnju zatičemo i Tonija Matijaša iz Trstenika na Pelješcu, koji često koristi trajekt na liniji Ploče–Trpanj.

"Bliže nam je ovako da putujemo nego da se vozimo okolo preko Neuma i čitavog Pelješca. Kad se dovrši Pelješki most, na Pelješac će biti puno lakše doći", govori nam Matijaš, koji se s završetkom mosta i pristupnih puteva nada turističkom procvatu ovog dela Pelješca.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.