Izvor: B92

Vest da privatni prevoznici imaju problema sa policijom na grčkoj granici, potvrđuju za B92.net i u kompaniji "Gea Travel".

Kako kažu, prevoznici iz Srbije generalno imaju problem, ne samo sa Grčkom, već i sa ostalim zemljama regiona na njihovim graničnim prelazima - Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom.

Najviše problema, specifično za ovu agenciju imaju sa, kako kažu, "braćom Bosancima" jer im prilikom ulaska u Republiku Srpsku, odnosno BiH, "konstantno prave probleme".

Razlozi za ovakvo "maltretiranje" nisu uvek isti. Nekad navode nedostatak dokumenata, a nekad nedozvoljen broj putnika u vozilu.

"Grci su nam stavili do znanja da ne žele više da nas vide na svojim granicama" VIDEO

Da bi "mirnim putem" prešli granične prelaze, prevoznici objašnjavaju da često graničnim policajcima moraju da daju novac. Ukoliko odbiju, preti im se inspekcijom i pretresom vozila.

I odnos granične policije u Grčkoj isti je, kažu, kao i u drugim zemljama regiona. Kako navode, jedino rešenje da se granica pređe bez ikakvih zadržavanja i problema je da se plati određena svota novca.

U prevozniku Gea Travel kažu i da se nadaju da će situacija za srpske prevoznike pri prelazu graničnih prelaza regiona biti bolja jednom kad Srbija postane članica EU.

"Sa tablicama EU možete da radite šta hoćete, niko vas ne maltretira, a kamoli proverava", zaključuju u ovoj kompaniji za B92.net.

Podsetimo, prevoznik Gea Tours koji je odvezao putnike iz Srbije u Grčku, ostavio je naše turiste da se sami snalaze za prevoz u Srbiju, bez ikakve prethodne najave i obaveštenja.

Prevoznik ostavio putnike "na cedilu": Razlog - Grci ih "reketiraju"

Razlog ovakvoj odluci, vlasnik agencije Zoran Balović pripisuje grčkoj policiji koja, kako on kaže, im je stavila do znanja da ih ne žele na njihovoj granici.

Zbog ovoga, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naložen je hitan inspekcijski nadzor firme Gea Tours, jer je, prema rečima ministra Tomislava Momirovića, nedopustivo da se građani ostave u Grčkoj bez prevoza.

Naložen hitan nadzor "Gea tursa"

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.