Foto: Shutterstock/V.Lawrence
Foto: Shutterstock/V.Lawrence

Makedonci olakšali građanima Srbije

Podeli

Putnici iz Srbije koji u Severnu Makedoniju dolaze automobilom, od danas će na Graničnom prelazu Tabanovce dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine u oba smera na auto-putu "Prijateljstvo" od Tabanovca do Bogorodice - na granici Grčke.

"Posle ponoći, tačnije, 15. juna započeće podela 'M-smart' kartica srpskim turistima koji prelaze GP 'Tabanovce' i tranzitiraju po Korodoru 10. Te kartice će deliti Ministarstvo unutrašnjih poslova", rečeno je medijima u Vladi Severne Makedonije.

Po odluci vlade, putnicima iz Srbije je namenjeno 200.000 "napunjenih" elektronskih "M-smart" kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni, od 15. juna do 15. avgusta.

Pravo na korišćenje te kartice će imati svi državljani Srbije koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po "Koridoru 10", na kojem su naplatna mesta opremljene za korišćenje elektronskog sistema plaćanja.

Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na Graničnom prelazu Tabanovce, što će kontrolisati Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javno preduzeće za državne puteve.

Kartice ostaju u trajnom vlasništvu državljana Srbije koji će moće da ih dopunavaju preko sistema "e-kard", sa najmanje 300 denara, za sledeći ulazak u Severnu Makedoniju.

"Ovo je gest zahvalnosti Republici Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji", ističu u Vladi Severne Makedonije.

Tih 200.000 "M-smart" kartica za elektronsko plaćanje putarine Vladu u Skoplju će, sa izradom i uplaćenom sumom, ukupno koštati 172 miliona denara (oko 2,8 miliona evra).

Procena o broju potrebnih kartica za srpske turuste u letnjoj sezoni napravljena je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2376 idi na stranu