Foto: Shutterstock/leoks
Foto: Shutterstock/leoks

Kipar otvara granice- ali ne prihvata sve vakcine

Podeli

Kipar se od 10. maja otvara za vakcinisane putnike iz 65 zemalja, ali od četiri vakcine koje su primali građani Srbije, jedna neće biti prihvaćena.

"Kipar će priznavati sve vakcine osim kineske, a alternativa je negativan PCR test", objasnio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (YUTA).

Kako se napominje na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar, a jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (vakcina kompanije Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biontek 7 dana, Astrazeneka 7 dana). Dakle, putnici koji su primili te vakcine i prošlo je određeno vreme mogu da prođu bez PCR testova i karantina. Važno je da prilikom putovanja imaju sertifikat o vakcinaciji.

Putnicima koji su primili kinesku vakcinu, kao i nevakcinisanim putnicima, biće neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, osoba se, o svom trošku, dodatno testira i ima obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog rezultata.

Pročitajte još:

Svetski mediji za ovo leto preporučuju Crnu Goru

Nakon uspešne vakcinacije spremni za turiste: Uslov - dupla doza

Grčka 14. maja otvara granicu za ulaz iz S. Makedonije: "Biće sve normalno"

Lica koja imaju regulisan boravak na Kipru mogu se ukrcati na let bez negativnog testa, ali onda su dužni po dolasku na Kipar da urade dva testa – prvi odmah po dolasku (radi se na aerodromu, cena je oko 30 evra, a na rezultat se čeka oko 4 sata) a drugi tri dana nakon dolaska. Vreme između dva testa se provodi u samoizolaciji. Ukoliko su rezultati testova negativni, može se prekinuti samoizolacija.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu Siprus Flajt Pes i to 24 sata pre leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2185 idi na stranu