Izvor: B92

Ministarstvo zaštite životne sredine oglasilo je javni uvid u Nacrt uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode Uvac, koji podrazumeva njegovo proširenje, ali i nove mere kako bi se sačuvalo to prirodno bogatstvo.

Jedna od njih podrazumeva i da vlasnici plovila u svoje čamce ugrade motore na električni pogon, što je kod njih izazvalo nezadovoljstvo i strah za egzistenciju.

Međutim, da bi takvi čamci uopšte mogli da plove, vlasnici traže obezbeđene uslove.

"Naše jezero ima dosta travnato dno. Na nekim mestima je dosta plitko i može dovesti do toga da motor prestane da radi usred ture", kaže Maja Stojić, vlasnica čamca.

Još jedan problem predstavlja to što su baterije tih elektromotora veoma teške, i nije izvodljivo da se svaki dan nose kući kako bi se napunile.

Čamdžije kažu da su elektomotori koji bi mogli da služe svrsi izuzetno skupi, a veliki problem imali bi i vikendaši koji do svojih objekata mogu doći samo čamcima, jer alternativni put nemaju.

Nakon što se upoznala sa ovim problemom, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predložila je mere kojima se definiše rok za prelazak motornih čamaca i drugih plovila na električni pogon.

Opširnije u video-prilogu:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.