Izvor: Tanjug

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u zemlji, možemo da vidimo Srbiju na listi država kojima će biti dozvoljena putovanje u EU na osnovu predloženih kriterijuma, poručeno je danas iz Evropske komisije.

Povodom predloga Komisije, koji će do kraja maja razmotriti zemlje članice, o ublažavanju trenutnih ograničenja za nebitna putovanja u EU, posebno za vakcinisane građane trećih zemlja, u Briselu su imali dobru i lošu vest za građane Srbije.

U Komisiji napominju da će se "kriterijum vakcinacije", odnosno otvaranja granica za one revakcinisane protiv kovida 19, odnositi samo na vakcine koje su prepoznate od Evropske agencije za lekove ili kao "hitne" odobrene od Svetske zdravstvene agencije.

"Sputnjik i Sinofarmova vakcina nažalost nisu na tim listama, što znači da građani Srbije koji su primili te vakcine neće biti u mogućnosti da uđu u EU na osnovu'vakcinacionog kriterijuma", objašnjavaju u Komisiji.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da postoji i drugi, tzv "epidemiološki kriterijum", koji će biti "primaran" kada je u pitanju ukidanje restrikcija na putovanja u EU, a za koji se Srbija uveliko kandiduje.

EK odlučila: Vakcinisanima dozvoljena putovanja

"Drugi put do ukidanja restrikcija na ulazak u EU je lista zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba", naveli su u Evropskoj komisiji.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemalja kojima je odobren ulazak u EU uskoro "značajno proširiti" i da bi na njoj svakako trebalo da se nađe Izrael, ali i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Očekuje se da će zemlje članice EU do kraja maja razmotriti predlog Komisije i usvojiti novu, "proširenu" listu zemalja za čije će građane biti otvorene granice EU, uz eventualno poštovanje mera pri ulasku, kao što je negativan test.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.