Izvor: B92

Kako smo nadomak rešenja oko takozvanih "kovid-pasoša" tako se i nameću razne dileme oko načina na koji ćemo putovati. Međutim, ako je sudeći po našoj anketi građani Srbije su i u ovom slučaju dosta podeljeni.

Evropska komisija predložila je stvaranje digitalnih zelenih sertifikata, kako bi se olakšalo slobodno kretanje u Evropskoj uniji tokom pandemije.

U Evropskoj komisiji kažu da njihov predlog sertifikata prihvata potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dobile odobrenje za promet širom EU, ali da države članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji. Shodno tome, pitali smo Vas da li ćete vakcinu birati prema tome gde možete da putujete sa njom?

Čak 35 odsto je odgovorilo da izbor vakcine neće uticatati na njih, jer ne planiraju da se vakcinišu. Oko 27 odsto naših čitalaca je odgovorilo da će birati vakcinu prema tom kriterijumu, odnosno da će izabrati onu koju EU prihvata, dok je 15 odsto odgovorilo da će birati prema drugim kriterijumima.

Za 12 odsto čitalaca je svejedno koja je vakcina, dok na 11 odsto odluka EU neće uticati jer neće birati vakcinu prema tome koje EU odobri.

Situacije se drastično promenila kada smo dali samo dva ponuđena odgovora, na našoj Fejsbuk stanici. Na pitanje da li ćete vakcinu birati prema tome gde možete da putujete sa njom, čak 80 odsto je odgovorilo sa "ne", dok je pozivitnih odgovora bilo svega 20 procenata.

Foto: Kaan ULUER / Shutterstock

Ono što je važno je to da će za građane Srbije postojati dve opcije da dođu do sertifikata za putovanje u EU.

"Ukoliko ste građanin Srbije, vakcinisani ste i imate potvrdu o tome, biće vam omogućeno da predstavite taj dokaz i u EU dobijete digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji koji će imati isti status kao i sertifikati izdati građanima EU”, objašnjavaju u Evropskoj komisij.

Druga opcija, prema rečima eksperata Evropske komisije, jeste priznavanje sistema sertifikata koji mogu biti izdavani u Srbiji, a koji će biti usklađeni kako putem infomacija, tako i na osnovu verodostojnosti sa sistemom EU i tako priznati od Evropske komisije.

U Komisiji navode da će sertifikate trećih zemlja priznavati kao ekvivalente evropskim sertifikatima ako budu izdavani na bazi poverenja i izbegavanja zloupotreba i ako budu interoperabilni sa evropskim sistemom provere informacija.

Foto: Jon Fitton / shutterstock

Predlog Brisela da kovid pasoši važe samo za vakcinisanje onim vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) uzbunio je javnost u Srbiji zbog toga što se ruska i kineska vakcina ne nalaze na spisku odobrenih, a upravo je njih primilo najviše građana. Međutim, i direktor Jute Aleksandar Seničić i predsednik države Aleksandar Vučić, poručili su da nema razloga za brigu.

Kako je Seničić objasnio za naš portal, za sada je jedino izvesno da je preduslov svih uslova da epidemiološka situacija u Srbiji bude bolja i sigurnija da bismo uopšte razmišljali o putovanjima.

"Alternative će biti negativan PCR test ili dokaz o postojanju antitela (serološki nalaz). Ukoliko to bude utvrđeno i za zemlje van EU, naši građani koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom će moći da putuju sa serološkim testom", kaže direktor Jute.

Kuda možemo da putujemo posle vakcinacije?

Predlog Evropske komisije o digitalnim sertifikatima takođe podrazumeva i mogućnost odluke samih zemlja članica koje će sve vakcine, pored onih odobrenih u EU, da priznaju kao validne za ulazak na njihovu teritoriju.

Kako se Vama čine ova privremena rešenja? Pišiite nam u komentarima!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.