Izvor: Tanjug

Vlada Italije je danas saopštila da je uvela zabranu putovanja tokom novogodišnjih praznika, kako bi pokušala da spreči širenje koronavirusa, preneo je Gardijan.

Nova pravila, zajedno sa postojećim, u koji spada i policijski čas, pokušaće se da zaustave cirkulaciju virusa kroz zemlju tokom prazničnog perioda, tako što će se limitirati broj okupljenih na jednom mestu.

"Ukoliko sada spustimo gard, čeka nas treći talas odmah iza ugla", rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca.

Mnogi će za praznike nazad u Srbiju: Kakve mere da očekuju na granici?

Putovanja među italijanskim pokrajinama će biti zabranjena od 21. decembra do 6. januara, a ljudi neće smeti da napuštaju grad 25-26. decembra i 1. januara, dodaje Gardijan. Takođe, "ozbiljno se savetuje" građanima da ne odlaze kod prijatelja, rođaka, komšija, već da budu samo sa ukućanima.

Nove mere do kraja dana

Foto: Depositphotos/ kindernayfoto@gmail.com

Ostale restriktivne mere će biti uvedene kasnije u toku dana, a očekuje se da će svako ko uđe u Italiju biti u obavezi da provede deset dana u karantinu, počev od 20. decembra. Ovaj potez je osmišljen da spreči Italijane da idu na skijališta, koja su otvorena u nekim evropskim zemljama.

Drugi talas pandemije zatvara granice: Na redu je Srbija?

Kafići i restorani će ostati zatvoreni u regijama koje su u crvenoj ili narandžastoj zoni, dok u žutoj zoni ugostiteljski objekti mogu da rade do 18.00, dok je policijski čas na snazi u celoj zemlji od 22.00. U žutim zonama, gde su restorani otvoreni, ali moraju da se zatvore do 18.00, vlada i dalje razmišlja da li da dozvoli ovim objektima da služe ručak na Božić i dan kasnije, 26. decembra.

Skijališta će biti zatvorena, a neće biti dozvoljena ni krstarenja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.